JOAKIM VON ANKA

Seriöst alltså! 4 personer, toppservice hela kvällen, notan slutade på över 1800:- (varav 3 flaskor 300-kronors-vin) och de ska dessutom vidare till Cafét sen. Vad blir dricksen...? Jo, 25 spänn. Det är nästan så att man skäms å deras vägnar för att vara så snål... Hädanefter ska jag vara en sur och dålig servitris för på dricksen lär det ju inte märkas någon skillnad... :P

Kommentarer
Postat av: Gnutt

Jag förstår hur du känner. Men, jag ger också väldigt lite dricks för det mesta. Anser att krognotorna redan är löjligt dyra och har sällan lust att pytsa till ännu mer pengar. Det handlar inte om att vara snål eller att ha råd. Däremot uppskattar jag service och trevliga servitriser och går gärna tillbaka till restauranger om jag bemötts med detta. Alltså spelar det roll även om det inte märks på dricksen.

Postat av: Ellinor

Jo, jag vet att det är så.. dvs att en sjyst service genererar återbesök (kanhända jag är ego, det är ju inte min restaurang) men i jämförelse med hur förhållandevis lite som jag tjänar på ett sådant slit vore det ju trevligt med lite uppskattning i form av dricks. Jag vet inte riktigt varför folk verkar tro att det är skillnad på att gå ut och käka utomlands och att göra det hemma.. är du inte i Sverige blir du VÄLDIGT dåligt behandlad om du inte pytsar in åtminstone 10 % i dricks. Så mycket begär jag inte, men kom igen.. i förrgår var det t ex några vars nota blev 999:- som lämnade 1000:-.. 1:- i dricks dvs - jag TYCKER det är snålt, det gör jag faktiskt..

2005-08-28 @ 10:55:39
Postat av: Maria

Allvaligt talat, jag HATAR när folk inte ger dricks. Jag tycker det är pinsamt. Och det är så svenskt. Utomlands däremot sitter svenskarna svenskarna minsann och räknar ut!

Själv ger jag alltid "rätt" dricks, och sedan blir det lite extra om servitrisen varit trevlig och uppmärksam. Och det är banne mig så det ska vara.

2005-08-28 @ 11:04:52
URL: http://maria.blogg.se
Postat av: Helena

Ibland skäms jag nåt otroligt när jag äter ute med vissa i bekantskapskretsen. Det fipplas med pengar och mobilerna åker upp för att räkna ut exakt på kronan vad alla har ätit för. Sånt kan man väl göra efteråt, eller är det bara jag som är känslig?
Jag dricksar alltid för alla för att vara på den säkra sidan :) Självklart ska man visa att man uppskattade servicen.
Dricksar alltid i baren också, ser man till att göra det ordentligt vid den första drinken så får man skitbra service hela kvällen :)

2005-08-28 @ 12:22:08
URL: http://lipglossbitch.se/blog
Postat av: Elin

Jobbar extra som bartender, och eftersom jag förväntar mig dricks under kvällen ger jag självklart dricks varenda gång jag är ute. Men varför är svenskar så otroligt snåla? Precis som Maria säger så sitter de ju alltid och dricksar utomlands, varför inte på hemmaplan?

2005-08-28 @ 12:54:21
URL: http://kaliss.blogg.se
Postat av: Gnutt

Det kanske beror på myten att utomlands är servitrisernas enda lön dricksen medan i Sverige är dricks redan inkluderat i priset?!

2005-08-28 @ 20:22:10
Postat av: Nannis

Svenskarna är urkass på att ge dricks - tacka vet jag norrmännen!! De vet hur man "tipsar" och har vett att uppskatta god service :-) Åk till Oslo och jobba istället!

2005-08-28 @ 20:45:26
Postat av: whippet

Vad är "rätt" dricks?

Är det inte så att lönen är okej för serveringspersonal och det finns nog lite sanning att i andra länder är ofta dricksen en stor del av lönen. I Sverige har vi ett annat lönesystem.

Betalas det skatt på dricksen eller är det en svartlön?

Varför skall servitriser behandlas olika från andra innom serviceyrkena? Vad jag vet har de flesta fast lön, andra har delar i provision men alla betalar skatt för det.

Det händer att jag ger dricks, inte så mycket och sedan beror det på vart jag är. Blir jag serverad en pizza på en sunkit förortspizzeria kanske inte dricksen blir stor. Kostar ölen 39:- på krogen ger jag oftast 40:- och lämnar 1:-. Äter jag en god middag med min flickvän för kanske 500:- blir det kanske 30-50:- i dricks om servicen har varit bra. Utomlands lämnar jag nästan alltid 10-15% i dricks.

2005-08-28 @ 22:45:42
Postat av: whippet

Tänkte på Ellinor när jag var på krogen i lördags. Gjorde en beställning för mig och mina vänner och när servitrisen kom betalade jag. Min huvudräkning räknade ut att det skall kosta ungefär 90:- och jag betalade med en hundring och bad att det var bra så. Hon kontrade då med att: "Men det blir ju 82:-, du skall ha pengar tillbaka" Okej får jag mina 18:- då. Hon ångrade sig och kom på att det kostade 90:-.

Här försökte jag ge dricks men fick inte, hon ville inte ha det.

2005-09-05 @ 12:38:13
Postat av: Ellinor

Sena kommentarsvar för min del, hade helt glömt av 'et:

Maria: Det var bra skrivet tycker jag!

Helena: Du är absolut inte för känslig.. tycker också det är extremt pinsamt att äta ute med folk som insisterar på att allt ska vara "rätt" på exakta kronan, både vad det gäller notan och dricksen. Bra tips ang. att dricksa i baren!

Elin: Jag tror man har lättare att sätta sig in i situationen om man själv jobbar i branschen (som du & jag). Fattar inte heller varför svenskar tycker det är ok att bete sig på ett sätt hemma och ett annat då de är ute och reser..

Gnutt: Myten som sagt..

Nannis: Skulle jag göra om jag nu jobbade i restaurangbranschen på "riktigt", det är ju bara ett extraknäck. Men Oslo är en för tråkig stad alltså..

2005-09-07 @ 22:42:43
Postat av: Ellinor

Whippet: Visst är det nog så att vi har ett annat lönesystem här, men det är en myt att dricksen här redan är inkluderad i serveringspersonalens lön. Många restaurangägare räknar med att personalen får dricks och sänker lönen därefter. Personligen, eftersom jag bara arbetar extra, ser jag den mest som ett litet tecken på uppskattning och jag är absolut inte så rigid att jag anser mig ha rätt att kräva 10% på varje nota som en del anser är "rätt". För övrigt anser jag inte alls att servitriser bör behandlas olika mot andra inom servicesektorn, det borde sättas i system att även dricksa taxichaffisar, frisörer etc..

Ang. det andra inlägget: osmart servitris! :) Säger något att det är bra så ska man hålla käften, le och tacka så mycket..

2005-09-07 @ 22:50:40
Postat av: isak

jokim von anka! han e ju bäst!

men han är så j--ä snål! kan han inte ge kalle en miljon?

2006-02-01 @ 10:59:11
Postat av: isie-mannnen

jag tycker att kalle anka bode ge ut 1 tidning om dan. han är ju den bäste, och joakim också!
fast han är ju så snål! han borde vara lite generösare mot kalle och knattarna och ge dem lån lite oftare.
och så undrar jag varför det står klassiker på nya disney filmer? hälsningar isak

2006-02-01 @ 11:03:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
      Bloggtoppen.se