PAIN IS JUST A FEELING

Fröken J skriver utförligt och högst roande om fenomenet cellprovstagning som de flesta kvinnor över en viss ålder (21? 23?) är väl förtrogna med (om inte - bekanta er med det hos henne så slipper jag förklara). Vid 25 års ålder har jag väl fått en 3-4 "inbjudningar" vid det här laget och haft för avsikt att gå på varenda en men det har alltid kommit något annat emellan (typ föreläsning, rullning av tummar...) som satt stopp för det - vid närmare eftertanke hade det nog inte kommit så många kallelser om jag väl hade gått på en enda, de skickas väl egentligen bara ut var tredje år i vanliga fall om jag inte tar fel. Jag vet att det är viktigt att man gör denna undersökning regelbundet, att det är för ens eget bästa... men kan nu ärligt säga - efter Fröken J:s beskrivning - att var jag inte livrädd förut så är jag det nu! Inte för den gynekologiska miljön i sig, det har man väl varit med om förut (hell, jag har t o m blivit undersökt av en manlig "gynne" som vänligt erbjöd sig att ta ut min tampong då jag berättade innan att jag hade mens men det är en annan historia) men för själva smärtan! Men jag lovar, efter 30 års ålder ska det bli andra bullar av... då ska jag springa flitigt på alla cellprovstagningar, mammografier och annat dylikt för att ta igen för lost times. Men inte än.

Kommentarer
Postat av: Stina

Jag förstår ingenting. Som jag precis skrev hos fröken J har jag inte upplevt vare sig smärta eller obehag på ett gyn-besök, vare sig vid cellprovet eller annars. Hon rotar runt lite, sen är det klart.

2005-09-30 @ 16:33:18
Postat av: Anna

Jag har nog med en sån kallelse någonstans....som jag rullar tummarna i och glömmer igen......

Postat av: sara

det är inte kul att fläka upp sig - men jag har gått på varenda en, det är lika viktigt som tandis...
hm, jag ringde faktiskt själv och påminde dem nu i veckan, men jag behövde nytt recept också

2005-09-30 @ 21:13:43
URL: http://hedgehog.webblogg.se
Postat av: Agneta

Vad då? Skulle det göra ont att ta cellprov? Då är en vanlig halsodling bra mycket värre! Med risk för att låta som en moraltant säger jag: gå gå gå! Better safe than sorry. Tänk om det finns en förändring och man inte kan få barn sen när man vill för att man inte kollade i tid? Sorry för moralkakan, fått höra det själv till leda från mamma som jobbat på gyn. Men gå!

2005-09-30 @ 22:21:58
URL: http://atomflickan.webblogg.se
Postat av: Lillis

Jag måste hålla med de andra, jag tyckte inte heller att det gjorde ont. Det kändes ju lite skumt och kallt men det kan man väl ta. Gå åtminstone en gång, skulle det inte kännas fånigt om det var no biggie och så har du oroat dig i alla år? :)

2005-10-01 @ 09:22:38
Postat av: Ellinor

Stina: Det upplevs naturligtvis olika av alla, men skönt att läsa om någon som tyckte det var helt okej!

Anna: Ja, det blir ju lätt så..

Sara: Jag har en tendens att "glömma bort" att gå till tandläkaren med (iofs snarare av ekonomiska skäl) men visst är båda två viktiga..

Agneta: Visst är det så.. Vilken bra mamma du verkar ha, min egen menar att hon inte går för att hon själv skulle märka om det var några förändringar vilket är bull!

Lillis: Jo, det skulle det.. och jag SKA försöka samla mod till mig och gå vid nästa "inbjudan", promise!

2005-10-01 @ 12:47:56
Postat av: Anna

oj - jag blir också förvånad - skulle det göra ont? det känns ju inte ens tycker jag.

2005-10-02 @ 09:12:55
URL: http://mymarkup.net/anna
Postat av: Eleonore

Samma här, jag kände absolut ingenting. Det tog bara några sekunder så var det över. Nemas problemas, gör det så har du det gjort :)

2005-10-02 @ 14:10:33
URL: http://ytligheter.webblogg.se
Postat av: Sarah

Jag förstår tanken på obehaget, men det ärmycket jobbigare med alla undersökningar och behandlingar man måste genomgå om man har svårt att få barn. Genom cellförändringsprovet upptäcker man (och kan behandla) livmoderhalscancer, som i många fall leder till infertilitet. Vill inte skrämma upp dig, men 10% av alla kvinnor får cellförändringar. Tror på att vara proaktiv...

2005-10-02 @ 20:29:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
      Bloggtoppen.se