BABYNAMES

Ett ämne jag och dansken kommer in på förvånansvärt ofta är barn. Lite lustigt med tanke på att han inte kan få några fler (för tillfället iaf) och jag inte vill ha några inom de närmaste 4-5 åren åtminstone. Allra mest pratar vi om namn på barn. Okej, vi pratar nästan uteslutande om namn på barn. Och nu har vi kommit fram till att om vi mot förmodan (?) någon gång skulle få en kotte ihop - för jag ska bara ha en - så skulle det bli rätt så meckigt att komma överens om ett namn. Vår smak är nämligen väldigt olika.

Mest så har danska namn varit på tapeten. Som nu i helgen exempelvis. Nu minns jag inte alla han sa att han gillar men några av dem är t ex Lene, Marianne (då jag protesterade och sa att det var hemskt påpekade han sårat att hans syster heter det) och Peter. Tråååkigt mao. Jag å andra sidan tycker jättemycket om Viggo (som tydligen är gammalmodigt i DK nu), Julie (utalas Jo-li-ä), Helle och Laura. Fina namn. De enda vi i stort sett skulle kunna enas om är Nikolaj och Charlotte (uttalas Sha-lååd-e). Fast om jag skulle välja helt fritt bland alla namn skulle jag nog ta Tyra, Aurora eller Vendela. Det är mycket svårare att komma på fina namn till pojkar. Viggo och Nikolaj är nog faktiskt favoriterna. Kanske Jack också.

Och varenda gång vi tar upp det här ämnet kommer vi på oss själva efter en stund och fnyser lite. Nu får vi ta och sluta prata barn!

Kommentarer
Postat av: Goddess

Visst är det roligt.Min son nr två(lillkotten) heter ju Viggo(och det är ett gammalt namn). Vi ville ha gammalt då son nr 1(eller äldsta då...)heter Grim- gammalt och ovanligt. Jack var en favorit också.
Tjejnamn hade vi Sol och Villemo första gången och denna gång hade vi Emma -bara.
Jag älskar namn och tycker det är jätteintressant, jag lägger alltid ner mycket möda på namn, även mina husdjur.
Prata på om namn ni bara- det är bara kul ju!

Postat av: Goddess

Förresten, jag kör en liten tävling på min blogg. Inte mycket att vinna, men gratis kan ju vara kul ibland!

2006-08-22 @ 19:46:02
URL: http://goddessess.blogspot.com/
Postat av: Lindisen

Jag älskar Aurora!! Jag trodde jag var helt ensam om det!

Min första blir en Julia iaf.. ;)

2006-08-22 @ 20:17:57
URL: http://www.lindisen.com
Postat av: Sandra

Nej, nej... jag tyckte också att Vendela var ett vackert namn tidigare. Innan jag lärde mig spanska och konstaterade att det betyder "sälj henne". Ordagrant. Modernt språk. Annars tycker jag inte att det spelar så stor roll vad namn betyder - oftast vet men ju inte om det. Och om det har någon betydelse i sammanhanget så var Aurora visst morgonrodnadens gudinna. Och det är ju väldigt vackert.

2006-08-22 @ 22:42:21
Postat av: Ellinor

Goddess: Just det.. det gör han och Grim är ju jättefint det också! Hade jag inte ens tänkt på - vem vet, kanske snor det istället nån gång i framtiden ;) Villemo, var inte det hon i Sagan om Isfolket-böckerna? Har bara läst en men det ringer en liten klocka.. eller var kommer annars det namnet ifrån?

Läste det där om din tävling - bra initiativ! Ska nog finula ihop ett bidrag och skicka.. om inte annat för att jag ju älskar skönhetsprodukter!

Lindisen: Oh nej, jag tycker det är jättefint! Minns att jag hörde det första gången i någon gammal saga jag hade på band då jag var liten. Kunde nästan tänka mig att din första blir en Julia.. :)

Sandra: Oj. Gör det.. Kanske inte så lustigt (har aldrig läst spanska). Bryr mig inte heller så mycket om vad namn betyder - men det för Aurora var vackert! Ännu en anledning till att det aspirerar på förstaplatsen för namn på mitt ofödda barn :)

2006-08-23 @ 01:24:38
URL: http://nippertippan.webblogg.se
Postat av: Katarina

Jag och min kille är också oense om barnnamn så jag känner igen mig. Han förespråkar de absolut minst utstickande namnen typ Anna, Maria, Carl, Johan osv - inget fel på de namnen men lite mer fantasi tycker jag är berättigat. ;)

Vet K förresten något mer om det går att upphäva steriliseringen?

2006-08-23 @ 13:15:33
Postat av: Ellinor

Katarina: Visst är de tråååkiga.. vill absolut ha mer utstickande namn jag med! Fast å andra sidan är det så många som "fantiserar" hejvilt då de ger sina barn namn idag så snart blir det väl de vanliga namnen som är ovanliga..! Nej, K har inte varit hos läkaren. Vi har talat om att han ska göra det men på något sätt känns det inte som om jag kan köra iväg honom dit då jag ändå inte vill ha barn nu. Fast jag skulle allt vilja veta..

2006-08-23 @ 13:30:59
URL: http://nippertippan.webblogg.se
Postat av: Katarina

Jag förstår dig, men är det inte bättre att han bara går "kravlöst" och kollar upp det så snart som möjligt även om barnaskaffande inte är aktuellt för er just nu? Jag tänkte på att steriliseringen kanske är svårare att upphäva ju längre tid som går efter att den gjordes?

Och jovisst, de "vanliga" namnen blir nog de ovanliga i framtiden. Numera kryllar det ju av småttingar med fantasifulla namn.

2006-08-23 @ 13:43:29
Postat av: Ellinor

Katarina: Jo, jag håller med. Jag vill att han går men vill inte tjata, trots att det faktiskt är han som föreslagit det. Vet egentligen inte så mycket om det.. dvs, vad det är som gör om den kan upphävas eller inte - om tiden påverkar det. Tror att det var 3-4 år sedan han gjorde det. Men jag kommer nog att prata med honom om det nästa gång vi ses. Det är bara det att jag är lite orolig över hur jag kommer reagera om det visar sig att den faktiskt inte kan upphävas..

2006-08-23 @ 13:58:30
URL: http://nippertippan.webblogg.se
Postat av: Katarina

Måste vara jobbigt med oron för om den inte kan upphävas. Jag går själv och oroar mig för om jag kan bli gravid eller ej, pga medicinska orsaker. Blir så laddat med allt som berör barnskaffande när man kommit upp i en viss ålder och har fast sällskap osv. Man känner sig så stressad tycker jag, även om barnaskaffande inte behöver ske precis just nu liksom.

Finns det inte massa info på nätet om upphävande av sterilisering som du kan läsa?

Gillar din blogg jättemycket btw! Gillar att du skriver så personligt.

2006-08-23 @ 14:07:05
Postat av: Ellinor

Katarina: Efter att du tipsade om det gick jag faktiskt in på massa sidor och läste om just upphävande av sterilisering. Var jag inte orolig förut så är jag det i alla fall nu..! Nu tänker jag TVINGA iväg honom till läkaren. Eller något sådant.

Jag håller med dig att mycket med det här barnpratet är stressande - även om jag själv vid 26 års ålder inte riktigt känner att det är dags att tänka på det ännu. Har du + pojkvän börjat försöka skaffa barn eller är det någonting du oroar dig över inför framtiden? Tycker det är otroligt dåligt att man inte bara kan testa sin fertilitet utan att gå igenom en hel apparat (fast jag förstår att kostnaderna för samhället skulle bli för stora om alla skulle gå och testa sig bara för att vara säkra liksom), det skulle väl vara skönt att - för dig t ex - bara kunna slippa oron. Risken finns ju att många (efter klamydia exempelvis) är sterila utan att veta om det.. något som först kryper fram efter att man har försökt i flera år.

Tack förresten - kul att du gillar min blogg :)

2006-08-23 @ 20:33:45
URL: http://nippertippan.webblogg.se
Postat av: Goddess

Både Villemo och Sol finns med i Sagan om Isfolket, jag hade liksom bara fastnat för de namnen. Sen verkar alla veta vem Grim är, just pga av att det är lite ovanligt så lägger folk det på minnet. Han behöver inte ha lärare som kämpar för att komma ihåg vem Kalle1 och Kalle2 är ;)
Sen är han så himla tuff med mohikanfrisyr (inte bara mamma och pappa som tycker)- känner sig som en kändismorsa ibland för folk kommer och frågar om det är jag som är mamma till Grim! Snacka om stolt morsa då!

2006-08-23 @ 21:59:53
URL: http://goddessess.blogspot.com/
Postat av: Ellinor

Goddess: Det lönar sig att döpa sina barn till lite ovanliga namn mao :) Tufft med mohikanfrissa på en liten kille!

2006-08-24 @ 02:03:50
URL: http://nippertippan.webblogg.se
Postat av: Katarina

Förlåt om jag gjort dig ännu mer orolig! Hoppas du får lite paus från barnpratet ett tag nu. ;)

Jo, jag och pojkvännen började försöka för ett tag sen och än har det inte gett någon utdelning. Typiskt mig att ta ut oron i förskott dock... Har lite trubbel med hormonbalans och annat biologiskt som har med fertilitet att göra så jag lite orolig att det inte ska funka. Gynekologen säger dock att det är bara är att testa vidare så vi får väl se och ha tålamod inte minst!

2006-08-24 @ 08:40:05
Postat av: karin

men hallå, varför steriliserar man sig frivilligt???

2006-08-24 @ 21:12:27
Postat av: Ellinor

Katarina: Då förstår jag mycket väl att du oroar dig.. jag hoppas det går vägen snart! Och, om det skulle dröja, att ni får prof. hjälp med att ta reda på vad det är som kan vara galet. Men hon har ju rätt din gynekolog, det kan ta lite tid.. Lycka till i alla fall!

Karin: Om man är tillräckligt gammal och känner att man inte vill/ville ha fler barn kanske..

2006-08-24 @ 22:02:28
URL: http://nippertippan.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
      Bloggtoppen.se