PÅ BESÖK I BARNDOMENS MYLLA

Då och då tittar jag in hos Stationsvakt, delvis för att det alltid finns något nytt och intressant att läsa där och delvis för att han bor i Skogås (2 mil söder om Sthlm) så att man ibland får sig lite text och bild till livs om vad som händer nuförtiden i förorten där jag tillbringade mina första 16 år. På tal om ingenting så är det min bror som har designat och laddat upp den där inofficiella vapenskölden man ser på höger sida om man öppnar upp Wikipedia-länken ovan.

Såhär ser det ut i Skogås (jag gillar förresten verkligen Stationsvaktens röst - den skulle passa bra för uppläsning av mp3-/cdböcker). Fast just de här områdena var aldrig några jag hängde i, de låg liksom inte på "min" sida. För de som inte känner till Skogås (uppskattningsvis 99% av er som läser) så kan jag berätta att stället - som så många andra förorter - är rätt segregerat. "Sveriges största sammansatta radhusområde" (åtminstone var det det) ligger i den östra delen tillsammans med en massa villor - varav en stor del är nybyggda och dyra i området Sjöängen. I den västra delen ligger flerfamiljshusen, större delen byggda på 60-talet och utvärtes renoverade i slutet av 90-talet. Medelklasskidsen bor på den östra sidan, de socialt mindre lyckligt lottade (varav en hel del med icke-svensk bakgrund) på den västra.

Min "bostadshistoria" i Skogås är väl lite speciell eftersom det började med att vi flyttade från Trångsund till en bostadsrätt i området precis närmast järnvägsbron där den östra delen börjar då jag var några år gammal (4-5?). Bara det är ovanligt eftersom det med undantag av just de husen mest är hyresrätter i västra Skogås såvitt jag vet. Åtminstone tror jag det var så då. Efter ett par år flyttade vi igen, den här gången till ett radhus i östra delen - precis vid sjön Drevviken. Mina föräldrar skilde sig då jag var 11 år och då slogs radhuslyckan i spillror kan man väl säga. Pappa behöll huset ett tag men sedan bodde både han och mamma i perioder i mindre lägenheter, i Skogås och i andra förorter innan de så småningom slog sig ner på varsitt håll - pappa med ny fru i ett annat radhus och mamma i en lägenhet i samma område som vi först flyttade till (fast en hyresrätt). Efter ett par år stack pappa till England (fast det är en annan historia, jag har inte bott hos honom efter 15 års ålder) och mamma bor sedan ett par år på Kungsholmen tillsammans med sin snubbe - min bror har dock fortfarande kvar hennes gamla lägenhet där han bor med en kompis. Själv flyttade jag från Skogås då jag var 16 (till Jämtland) men bodde hos mamma i perioder efter det också. Det blev långt det här.. men det jag skulle skriva var att jag har bott all over förorten - både på den östra och västra sidan - trots att det vanligaste är att man håller sig på en sida, vilken det blir är mycket beroende på inkomst.

Kommentarer
Postat av: Johnny

Min flytthistoria är (typ) följande:

0-18 - Trångsund.
19-33 - Stan.
34-40 - Västra Skogås.
41- - Östra Skogås.

Faktiskt hade jag lite fördomar om östra sidan innan jag flyttade hit. Men det är inte så farligt. Antagligen har östra blivit "svennigare" med åren.

Postat av: Ellinor

Johnny: Se där, ännu en som brutit "mönstret". Jag har ju egentligen inte bott där på riktigt på 10 år så det är nog rätt annorlunda jämfört med hur jag minns det.. "segregeringen" alltså, det är nog bättre nu. Det var rätt stor skillnad på de som bodde på östra och västra och de hade en del fördomar om varann också. Men så är det väl egentligen i de flesta förorter.

2006-07-21 @ 15:33:49
URL: http://nippertippan.webblogg.se
Postat av: Lena

Jag bodde på Loftvägen i nästan 3 år. :)

2006-07-21 @ 17:24:07
URL: http://www.koala.nu/blahblah
Postat av: Ellinor

Lena: Ja, just det.. det sa du på bloggträffen :)

2006-07-21 @ 21:15:00
URL: http://nippertippan.webblogg.se
Postat av: Hedgehog-Sara

håller med om Johnnys röst - extremt behaglig är den =)

2006-07-21 @ 21:38:33
Postat av: Ellinor

Sara: Visst är den!

2006-07-22 @ 14:10:30
URL: http://nippertippan.webblogg.se
Postat av: F

Ja, vem minns inte Skogås. Där stultade man omkring bland gungorna som liten, mammorna stod på balkongerna och ropade/vrålade "Maaaat". Själv bodde jag först i Trångsund, innan päronen fick för sig att skaffa sig ett radhus. Efteråt har de berättat att de nästan skiljde sig för att radhuset blev dyrare än vad det var tänkt, men det verkade klara sig iaf. De bor kvar i samma radhus som vi flyttade till -81. Själv flyttade jag därifrån -98.

Skogås sätter sin prägel på folk. Man lekte "burken" på gårdarna så länge solen var uppe på somrarna. Man kysste sin första flicka bakom simhallen en kulen Valborgsmässoafton, man fick sin första fylla av ful-sprit som nån fixat via nån annan. Man åkte moped så det dånade mellan radhusen och när polisen kom farande tog man sin tillflykt in på gårdarna bland höghusen. Vareviga sommar jobbade man åt Huge å klippte gräs, dagarna igenom..

Ack ja...Skogås är nog inte som det varit, västra och östra gick alltid bra ihop när alla möttes i högstadiet på Skogåsskolan, det var ju vackrare flickor från västra... :-)

2007-05-01 @ 17:59:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
      Bloggtoppen.se