KONSTIGT I DANMARK - PART IV

Det här kanske inte ska klassifieras i kategorin konstigt egentligen för det är bara dumt. Det gäller den s k lukkeloven - dvs stängningslagen. Lagen i sin helhet går att läsa här men i huvudsak går den ut på att det är förbjudet för detaljhandeln att hålla öppet mellan kl 17 på lördagen och kl 6 på måndag morgon. Det är tillåtet att hålla öppet fram till kl 17 sex söndagar per år och, utöver det, den första söndagen i varje månad samt alla söndagar i december (pga julhandeln). Det finns undantag, t ex så är det tillåtet för bagerier att hålla öppet på söndagar och helgdagar mellan kl 7 och 11 på morgonen. Butiker som ligger i anslutning till järnvägsstationer, flygplatser, nöjesparker m.m omfattas inte av lukkeloven och inte heller mindre dagligvarubutiker som har en omsättning under ett visst belopp (vilket är anledningen till att DøgnNetto och 7-Eleven är dit man får vända sig om man vill kunna köpa mat på söndagar). Låter krångligt? Det är det också. Att ge sig ut och shoppa på söndagar här då man faktiskt är ledig är alltså oftast inte möjligt och på sätt och vis är det väl bra eftersom man då kan koppla av som väl är meningen egentligen. Det kanske ligger kristna värderingar bakom - "Och på den sjunde dagen vilade han".

Kommentarer
Postat av: Malin

Det är helt galet. Samma sak i Norge. Det är på helgerna man har tid att kolla affärer. My, my, hoppas inte Sverige får för sig sådana dumheter! Helst skulle jag vilja att affärerna öppnade lite senare och stängde senare i gengäld. Så mysigt att shoppa på kvällen och dessutom förstår jag inte vem som är och shoppar klockan tio-elva på morgonen... Men jag blir alltid nedröstad av de som faktiskt jobbar i butik. De vill visst vara lediga som vanligt folk också...

Postat av: Ellinor

Malin: Visst vore det skönare/vettigare om det vore som i så många andra länder där affärerna är öppna till 10-11 på kvällen (Kina t ex) då man faktiskt har tid att shoppa. Men våra arbetslagar tillåter ju inte sådana utsvävningar..

2007-01-11 @ 09:28:44
URL: http://nippertippan.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
      Bloggtoppen.se