ESC 2008 - inför semifinal 1

19 länder i semifinal 1 på tisdag ska bli 10, varav 9 kommer telefonröstas fram av folket i de deltagande länderna och 1 kommer väljas ut som jurygruppernas wild card. Några korta rader om varje bidrag samt vilka jag hoppas går vidare kommer här.

Lyssna på alla låtar på
svt.se.

1. Montenegro
Stefan Flipovic - Zauvijek Volim Te
Menlös, anonym rockpop upptempolåt som påminner inte så lite om landets dito förra året. Och han är inte ens snygg. Bör vara chanslös.

2. Israel
Boaz Mauda - The Fire in your Eyes
Jag älskar hebreiska (som låten delvis är på, vet inte hur det blir på scen dock) men det räcker inte för att rädda den här sega balladen som faktiskt är skriven av 1998 års eurovisionsvinnare Dana International. Om hon nu tänker vara med och köra som det är sagt så kommer det säkert ge den en del extrapoäng.

3. Estland
Kreisiraadio - Leto Svet
Det kryllar av skämtbidrag i årets tävling och här kommer det första. En samling medelålders män som står och löjlar sig tillsammans med några snygga tjejer och pratsjunger en urdålig låt. Ta bort.

4. Moldavien
Geta Burlacu - A Century of Love
En jazzinspirerad låt som inte säger mig så mycket. Stör mig dessutom som sjutton på den smäktande sångerskan.

5. San Marino
Miodio - Complice
San Marino debuterar i år och gör det med en hyfsad rockballad. Rätt trist är det, och fula är killarna men italienska är ju fint..

6. Belgien
Ishtar - O Julissi
"O Julissi", vad betyder det? Ja, det betyder ingenting för Belgien har i år valt att framföra sin låt på ett låtsasspråk igen! Ena sekunden tycker jag det här är helt okej, nästa hatar jag det passionerat. Sångerskan har dessutom en otroligt irriterande sångröst.

7. Azerbajdzjan *VILL ATT DEN SKA GÅ TILL FINAL*
Elnur Hüseynov & Samir Javadzadeh - Day After Day
Också Azerbajdzjan debuterar och det med den första låten jag faktiskt gillar. Ballad med lite upptempo och så en skvätt opera på det, den har allt ;) I videon är den snygga blonda killen ängel och den fula mörka djävul, vet inte hur bra deras samspel där kommer kunna översättas till scenen dock.




8. Slovenien *VILL ATT DEN SKA GÅ TILL FINAL*
Rebeka Dremelj - Vrag Naj Vzame
Titeln kan översättas med "Åt helvete med det!" och det är ju lite roligt. Det här är en helt okej upptempolåt vars starkaste kort är refrängen och det faktum att Rebeka var med i Miss World 2001 (!).


9. Norge *VILL ATT DEN SKA GÅ TILL FINAL*
Maria Haukaas Storeng - Hold on, be Strong
Norge tävlar med en stark låt i år och jag kan inte tänka mig annat än att den här souliga låten tar sig vidare till final och kanske t o m är med i toppstriden där.



10. Polen *VILL ATT DEN SKA GÅ TILL FINAL*
Isis Gee - For Life
Isis är från USA och påminner utseendemässigt om Anastacia tycker jag personligen. En halvstark ballad, och eftersom semifinal 1 inte precis kryllar av bra - eller ens okej -  låtar så får den här gärna ta sig vidare för min del.


11. Irland
Dustin the Turkey - Irlande, Douze Points
Det trodde man väl aldrig.. att Irland - the country of ballads - skulle tävla med ett skämtbidrag i Eurovision. Men det gör de i år. Dustin the Turkey är en docka (!) och det här är så dåligt att jag skäms å deras vägnar!

12. Andorra *VILL ATT DEN SKA GÅ TILL FINAL*
Gisela - Casanova
Jag hoppas verkligen att Andorra i år klarar sig vidare från semin för första gången sedan debuten. Det här är en simpel poplåt, men den fastnar.



13. Bosnien-Hercegovina *VILL ATT DEN SKA GÅ TILL FINAL*
Elvir "Laka" Laković - Pokušaj
Och nu är det dags för en av mina (om inte den absoluta!) favoriter i årets tävling. Det här är så speciellt.. och låten är så bra! See for yourselves!


14. Armenien *VILL ATT DEN SKA GÅ TILL FINAL*
Sirouhi Harutyunyan - Qele qele
En stark konkurrent till Charlotte Perrelli. Jag tycker den här upptempolåten med orientaliska inslag är skitbra och hoppas och tror den går långt.


15. Nederländerna *VILL ATT DEN SKA GÅ TILL FINAL*
Hind Laroussi - Your Heart Belongs to Me
En anonym låt, som så ofta då det gäller Nederländerna. Den är dock betydligt bättre än många andra låtar i den här semin och jag hoppas det räcker till final även om jag tvivlar starkt..



16. Finland
Teräsbetoni - Missä miehet ratsastaa
Finland tycker att hårdrock är the shit, också i år och ställer därför upp med en ordinär rocklåt som kommer gå raka vägen ut i periferin.

17. Rumänien
Nico Miriţă & Vlad Miriţă - Pe-o margine de lume
Svulstig ballad och det kommer inte förvåna mig om den här går till final. För mig blir det bara för mycket, gammaldags och oinspirerande.

18. Ryssland *VILL ATT DEN SKA GÅ TILL FINAL*
Dima Bilan - Believing
Dima Bilan har varit med en gång tidigare och då gick han nästan och vann, han kom tvåa. Jag är lite ambivalent inställd till den här låten. På något sätt gillar jag den och jag gillar Dimas röst ibland också, men den tar sig liksom inte riktigt ända fram. Och nej, Timbaland har inte producerat det här - det är ett rykte. Dima Bilan har däremot jobbat med Timbaland tidigare. Låten är dock självskriven i finalen, det inser jag.


19. Grekland *VILL ATT DEN SKA GÅ TILL FINAL*
Kalomoira - Secret Combination

Det finns gott om upptempolåtar med snygga, kvinnliga solister i årets tävling. Här kommer ännu en. Kalomoira sticker inte ut, men jag tycker den här är helt okej även om jag nog inte skulle palla fem lyssningar utan att ledsna. Dessutom gillar jag grekrytmerna i början och slutet.



Sammantaget: Inte den starkaste semin, men här hittar man åtminstone tre av mina favoriter (Bosnien-Hercegovina, Norge och Armenien). Tar man sig bara förbi de menlösa låtarna i början av startfältet så finns det en del som är riktigt bra.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
      Bloggtoppen.se