Alla pratar skånska

Idag blev det en tur till falafelens förlovade stad - Malmö! Inte direkt frivilligt, skulle ansöka om ett nytt pass, men passade på att strosa lite i butiker också och försöka undvika de horder av människor som kretsade kring stånden (var någon sorts marknad?) på Gustav Adolfs Torg och gatan som går mot Centralen.

Tre saker jag ofta glömmer att göra då jag är i Sverige

1. Hälsa på kassörskan i livsmedelsbutiken
Gör man inte här. Jag försökte i början, men blev nonchalerad och stirrad på så det lade jag snabbt ner. Lite konstigt i och med att danskar är så öppna och trevliga i alla andra sammanhang.

2. Trycka på knappen då jag ska gå över gatan
Behövs inte heller här, det går på automatik.

3. Prata svenska
Nej, jag pratar inte danska ännu men däremot någon märklig blandning med svensk bas och inslag av massa danska ord. Speciellt knivigt är det att prata som vanligt med mina arbetskamrater ena sekunden och nästa ställa om sig till 100% svenska då en kund ringer.

Kommentarer
Postat av: stina

Det låter ganska charmigt tycker jag!

Postat av: Ellinor

Stina: Mja, det kan nog diskuteras. Snarare lite förvirrande :)

2008-06-29 @ 13:55:18
URL: http://nippertippan.webblogg.se/
Postat av: mildamakter

Det var nån slags matmarknad...eller vad de kallade det för ;o)Jag tycker också att det är charmigt att blanda danska och svenska, så länge det inte rör sig om räkneord vill säga. Där har danskarna myyyycket att lära sig av oss...flinar

2008-06-29 @ 18:06:04
URL: http://mildamakter.blogspot.com/
Postat av: Ellinor

Mildamakter: Aha, var det därför det luktade gammal ost i hela stan! :)Jag har faktiskt vant mig vid de danska räkneorden nu och använder de också utan att behöva tänka efter innan. Men det tog tid vill jag lova..

2008-06-29 @ 22:01:32
URL: http://nippertippan.webblogg.se/
Postat av: Emelie

Men hallå...nåsta tripp till Malmö så hör du av dig så tar vi en fika ;)

"Marknaden" eller vad det skulle likna var helt värdelös...försökte själv strosa förbi igår...med kompisens barnvagn dessutom = nästan omöjligt.

Men jag lyckades faktiskt hitta en riktigt fin väska i ett av tälten så det var ju inte helt av ondo. Dock tror jag att de kallade marknaden för "matfestival" och det vet i katten om jag tyckte var så passande...lite ost, korv och paella (eller vad det var) det var väl i stort sett det enda som såldes...Beträffande att hälsa på kassörskor så gör jag aaaaalltid det! Och ignorerar dem det så hälsar man en gång till lite extra tydligt så att de verkligen förstår att de ska plocka fram sin goda uppfostran ;)

Kram

2008-06-30 @ 10:20:21
URL: http://emeliesfantastiskaliv.blogspot.com
Postat av: Guest

Du kan ju testa Sveriges ambassad i Kbh nästa gång du ska skaffa nytt pass ;-)

2008-06-30 @ 15:37:19
Postat av: Ellinor

Emelie: Jo, jag vet.. nu var det lite av en impulstripp. Håller med ang. att hälsa på kassapersonal (och man gör det däremot i klädaffärer o dyl här, bara inte i matbutik) så brukade jag helt klart göra likadant. Nu tackar jag lite extra då jag får kvittot istället för att täcka upp för bristen på hälsande..Guest: Jo, men i och med att de inte har öppet på lördagar så hade jag i så fall behövt ta ledigt från jobbet både för att ansöka om pass och sedan för att hämta det (samt för att gå till folkeregistret innan och få en bopælsattest). Nu behöver jag bara göra det senare. Därför blev det Malmö..

2008-07-02 @ 00:11:00
URL: http://nippertippan.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
      Bloggtoppen.se