HISTORIEN OM TANDHELVETET

Såhär roligt ligger det till..

Dagen innan julafton började jag få känningar i visdomstanden igen. Typiskt nog inte den på vänster sida jag haft så mycket problem med förut utan den därnere på höger - mest i tandköttet där tanden skar in. Det var inte direkt outhärdligt så jag knaprade mina Panodil och sköljde med mitt Corsodyl så gott det gick. På juldagen åkte jag till mormor och morfar i Ystad och då började jag känna att det faktiskt inte bara var visdomstanden som spökade utan även någon av kindtänderna bredvid. Igår blev det ännu värre och det ilade som sjutton i tanden så fort jag drack något kallt. Efter en natt med max ett par timmars sömn (mycket för att det kändes som om jag hade öroninflammation då nervtrådarna tryckte på) så satte sig K och började ringa runt till olika tandkliniker imorse så att jag kunde få komma akut. Till slut fick vi napp hos Tandlægerne ved Valby Station och kom dit vid kvart i 9.

Efter undersökning och röntgen så fick jag besked om att det var ett jättehål i kindtanden. Det skulle kanske ha gått att rotfylla om det inte vore för det faktum att visdomstanden bredvid har växt åt sidan på ett sådant sätt att den tryckt ihop rötterna på den vilket gör det i stort sett omöjligt att komma ner så långt att man kan laga den helt och hållet. Dessutom skulle det bli väldigt dyrt och komplicerat och då det inte ens finns några garantier för att lagningen skulle lyckas så är det bara ett alternativ kvar - tanden måste väck. Men innan dess måste även visdomstanden bredvid tas ut. Nu har jag ändå tur att det handlar om tänderna längst bak så att det rent kosmetiskt inte kommer synas om jag inte öppnar munnen på vid gavel förstås. Tuggförmågan påverkas också minimalt. Jag är såklart ändå inte glad.. ok, att visdomstanden inte fyller någon funktion men det är inte roligt att förlora en av sina "ordinarie" tänder innan man ens fyllt 30.

Min nya tandläkare på kliniken, Margaret, kan själv inte operera bort visdomstanden utan för det måste jag gå till en specialist som hon ska ordna tid hos men det kommer säkert dröja minst en månad eftersom det är kö. Innan dess ska jag på tandrensning hos henne den 9:e och i samband med det röntga hela munnen eftersom det troligtvis gömmer sig ett antal hål på andra ställen med.. förhoppningsvis inga som är så långt gångna dock. Vad hela kalaset kommer gå på vill jag inte ens tänka på. K kommer låna mig pengar men bara det känns hemskt - avskyr att vara skyldig folk saker. Jag kan säga som så att efter den här pärsen kommer det vara jag som håller ordning på mina tänder - det lönar sig i längden...!

Kommentarer
Postat av: Hedgehog-Sara

Jag åkte på en sån smäll för tio år sen, det blev inte billigt. Jag hade inte varit till tandläkaren på väldigt många år, tyckte inte jag behövde... Min tandläkare var snäll och lät mig delbetala, och sen dess går jag två gånger per år till min snälla tandhygienist. Bara för att hålla tandläkarskräcken i schack och slippa extrema räkningar. Lycka till, jag förstår precis hur det är - och det är bajs!! Kram!

Postat av: Ellinor

Sara: Nu tar sjukförsäkringen en del av smällen men det blir ändå nästan lika dyrt som i Sverige = x antal tusen. Rotfyllning hade dock gått på ännu mer! Ska definitivt följa ditt exempel - låter som om vi varit lika dumma båda två.. hade inte heller varit där på massa år. Längtar bara tills det är över.. suck!

2006-12-28 @ 14:28:08
URL: http://nippertippan.webblogg.se
Postat av: Malin

Själv knaprar jag flourtabletter för att jag är nästan livrädd för hål i tänderna.

Hoppas du får en tid snart så det är över i alla fall!

2006-12-28 @ 22:45:02
URL: http://bitavkaka.blogspot.com
Postat av: Ellinor

Malin: Shit, det borde jag också göra! Och bli bättre på att använda tandtråd.. Men ALLT ska bli annorlunda efter att tandhelvetet är över för den här gången - så det så!

2006-12-28 @ 23:44:24
URL: http://nippertippan.webblogg.se
Postat av: Malin

Jag borstar tänderna, använder tandtråd, äter flourtabletter och gurglar diverse bakteriedödande medel från Apoteket. I guess, i mitt fall kanske det gått lite till överdrift. Men det funkar.

2006-12-30 @ 13:19:30
URL: http://bitavkaka.blogspot.com
Postat av: Ellinor

Malin: Du, det låter inte alls som någon överdrift utan precis som så man ska göra..! Tycker du är himla duktig som orkar allt det där!

2007-01-01 @ 23:46:00
URL: http://nippertippan.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
      Bloggtoppen.se