MISS-I-NASSEN

Fattar inte att jag suttit flera timmar mitt-i-kolsvarta-natten och uppdaterat min profil på sisådär tre biljoner jobbsajter jag råkar vara registrerad på. Dödstrött på allt vad meriter heter hit och dit. Men nu är det åtminstone gjort. Och ett jobb sökte jag med. Eller en intresseanmälan om det kommer upp något om man ska vara petnoga. Men imorrn ska jag söka ett sådant där jobb som skulle vara perfekt för mig. Översättning och korrektur. Nu djäklar..

SÅ GÅR ETT ÅR FRÅN VÅRA LIV OCH KOMMER ALDRIG ÅTER

I backspegeln

Det är dags att se sig om i backspegeln på nådens år 2006 och åtminstone försöka göra något sorts bokslut. Jag är lat och använder mig av
förra årets lista.

Det bästa som hänt
2005 var det en flytt.. 2006 upprepades proceduren - den här gången från Stockholm till Köpenhamn. Även om jag bara bott här en månad så känns det så bra och jag ångrar mig inte ett ögonblick! Här vill jag bo, här vill jag leva.. på obestämd framtid.

Det sämsta som hänt
I februari kan man väl säga att jag gick in i väggen. De alltför höga krav jag ställer på mig själv tog ut sin rätt efter månader av magont - såväl bokstavligt som bildligt - och jag gav efter. Tyvärr innebar inte det att jag tog mig den tid som behövdes för att komma tillbaka men i och med att jag slapp de måsten som fått mig att må dåligt så kändes det ändå mycket bättre efter en tid. Idag har jag kanske fortfarande inte hittat riktigt rätt med vad jag vill göra av mitt liv men jag är inte längre stressad över det.

Det konstigaste som hänt
Det har inte hänt så mycket som jag rubricerar som "konstigt" men jag har fått reda på både en och två sanningar om K som andra människor antagligen skulle reagera på i stil med "Och du är fortfarande tillsammans med honom? Vad konstigt!" om de visste om det. Det senaste "erkände" han på riktigt för bara ett par dagar sedan (fast jag tog reda på det själv för en tid sedan) och det är rätt konstigt men i och med att det inte är aktuellt längre så bekommer det mig inte så mycket.

Det turligaste som hänt
Kanske att jag lyckades spara ihop så pass mycket pengar att jag faktiskt äntligen hade råd att flytta. Det är ju inte direkt gratis. Överhuvudtaget har jag varit sjukt sparsam men ändå haft råd att unna mig saker.

Det roligaste som hänt
Det är såklart flytten, men för att variera mig lite så var det ju ganska roligt att åka med dansken till Kina i somras också.

Det bästa jag köpt
Kinaresan gav ju klart mest. I klädväg måste jag säga den här klänningen som jag älskar!

Den roligaste festen
Oj, den roligaste..?! Jag har visserligen inte varit någon direkt partytjej i år men kan ändå inte komma på någon som var direkt minnesvärd. Kanske får återkomma på den här punkten.

Den bästa semestern
Har bara haft en - Kina i juli. Sedan hade K och jag en helg i Köpenhamn i samband med vår 1-årsdag och det var också mysigt..

Det bästa jag fått
Dansken är alltid det bästa jag har!

Häng på ni också om ni vill!

DEJTKVÄLL - UPPDATERAD

Lite roligt var det att retas med dansken på sms och berätta att jag ska på dejt ikväll - middag + bio. Men äsch.. det är ju bara med ärtan Therese (vilket inte är så bara!). Får se vilken film det blir, hon har sett typ alla som jag inte sett och vice versa. Kanske "Parfymen". Ha en trevlig kväll ni också!

Uppdaterad: Jodå, det blev Parfymen. Märklig film, rätt förutsägbar och bara halvbra. Den kan ni vänta med att se tills den kommer på dvd.

Parfymen1   

INTE BÄSTA JULKLAPPEN

Inte för att jag vill verka otacksam men de fyra biobiljetter jag idag fick eftersända i försenad julklapp av farmors bror med fru känns lite.. malplacé med tanke på att jag inte ens kan använda dem här i DK. Nåja. Får väl ge bort eller använda vid besök i fäderneslandet - de gäller ju ett tag.

För övrigt så vet jag inte varför jag är lite lätt deppig just nu, Tandproblemet...? Att det snart är dags för bokslut för det gamla året..? Att jag inte är så bra på att söka jobb som jag borde vara..? Att jag behöver både diska, tvätta och städa men inte riktigt har orken (fast det är väl i det närmaste en följd av deppigheten)..?

MY PRECIOUS ONES

Emil, Max och Alex

Idag fick jag julkort från en av aupair-familjerna i Zürich (den jag tyckte bäst om kan tilläggas). Från vänster till höger : Emil, Max och Alex (ursäkta dålig bild, är bara avfotad). Får hemskt dåligt samvete över att jag är så fruktansvärt dålig på att höra av mig.. de använder sig fortfarande av adressen till folkhögskolan jag började på efter tiden hos dem 2000/01 och de i sin tur har eftersänt kortet (i flera år nu) till min bror som skickat det till mig. Inser också i förskräckelse hur fort tiden går.. minstingen Alex tog jag alltså hand om från det att han var 4 månader och i april nästa år fyller han 7 år. Galet. Men de är sig lika.. Måste köpa nyårskort imorgon och skicka ner tror jag helt bestämt!

ISRAEL, BABY!

Sprang på en blogg av en svensk tjej som bor i Tel Aviv. Började med ens längta tillbaka dit.. jag saknar Israel (speciellt favoriten Tel Aviv) och skulle inte alls ha något emot att bo där en tid - fast det lär väl aldrig bli av.

I bloggen tipsas även om Sabraexpress som börjar flyga Arlanda-Israel i mars från 1495:-  enkel väg. Det är billigt! Har lovat dansken att någon gång visa honom landet så det skulle kanske vara en bra idé då..

SWEETTOOTH

Kräktrött på allt vad sötsaker heter nu! Tryckt i mig nästan en hel Noblesseask idag + några lussekatter och igår satt jag och plockade allt det göttaste ur den jättepåse med naturgodis dansken hade med sig från Göteborg. Kvar är bara den torkade frukten + allt chokladöverdraget samt massor med wasabi som är lite för starkt för känsliga mig just nu. Då jag vägde mig hos mormor och morfar hade jag faktiskt gått upp något kilo sedan början av november men det var visserligen med kläderna på samt efter middagen. Men idag har det nog blivit snäppet värre.. Ett nyttigare liv väntar efter nyår - tänkte försöka sluta helt med läsk (jag som älskar Coca-cola!) + det mesta i sötsaksväg också.. mest pga att jag inte vill sabba mina tänder ytterligare. Nu ska jag nog steka mig lite potatis och värma kvarbliven fläskestek till middag.

MER LÄTTLÄST

Fick förfrågan i en kommentar lite tidigare idag om att göra textfärgen mörkare eftersom den tydligen var lite svår att se - något jag inte visste eftersom det inte är några problem på min skärm. Nu har jag mörkat ner den med 10% till 60% svart (föredrar en gråton istället för helsvart) och hoppas att det är bättre. Ni som fortfarande har svårt att läsa får hojta till..


Det riktiga testet

image597

Idag åkte honey-dansk till betongTyskland för jobbprojekt i åtminstone en hel vecka. Sucks bigtime. Han var verkligen ett otroligt stöd då jag mådde dåligt av tandvärken och mest fräste åt honom.. inte minst igår morse innan vi äntligen kom iväg till kliniken. Det är annars en rätt bra prövning för att se hur pass starkt ett förhållande är - hur ens partner beter sig då man är sjuk. Och han klarade det galant!

På bilden skymtar även mitt mysiga lilla kök.

JULINTERVJUN

Istället för att skriva ett lååångt textsjok med genomgång av min julhelg så använder jag mig av den här "intervjun" jag sprang på hos Vonkan.

Hur firade du julen i år?
Julafton hemma hos mig i Kongens Enghave med dansken. På juldagen åkte jag till mormor och morfar i Ystad och stannade tills på annandagen.

Kom det någon tomte?
Jag är 27 år.. dansken är äldre.. mormor och morfar är ännu äldre.. så nej, det kom ingen tomte eftersom sådant är till för barnen.

Fick du några julklappar?
Jadå, de har jag redan avhandlat här.

När delades julklapparna ut?
Faktum är att jag och K alldeles glömde dem och kom på det först vid 23-tiden på julaftonskvällen. Hos mormor och morfar var det efter middagen så ca 17.30 kanske.

Var du inne hela dagen?
K var över en sväng hos sin 80-åriga mor mitt på dagen men beklagade sig väldigt senare över att han kände sig så instängd. Därför gick vi en promenad i den beckmörka parken med alla högljudda änder här bakom innan middagen + att vi åkte ut med bilen för att se om vi kunde hitta någon mack där det gick att köpa en juldvd. Tji fick vi.

Blev det någon speciell frukostmeny?
Nej. Det var meningen att vi skulle ha kokat risgrynsgröt men dels gick vi upp rätt sent och dels skulle ju K äta lite hos sin mamma och tyckte inte det var någon idé att äta frukost. Så för mig blev det en kopp te + lussekatter vid 11-snåret.

Vad fanns på julbordet?
Först åt vi en förtallrik med potatis, krydd- och senapsill, ägghalvor med romröra, ål, vitlökskorv + bröd och ost. Efter det varmrätt bestående av fläskestek med äppelmos, potatis samt mina köttbullar. Som efterrätt hade jag gjort en pepparkakscheesecake som var otroligt mäktig. Vi hade ju bestämt oss för att inte överdriva maten men vi var rätt nöjda ändå!

Blev det någon julmusik?
Ja, lite då och då.

Kollade du på Kalle Anka och hans vänner?
Nix. Då hade K inte kommit hem än och jag hade annat för mig.

Karl Bertil då?
Nä. Fast vi upptäckte att den faktiskt går på norsk tv också - dock lite tidigare. (Kalle Anka går även på dansk tv)

Några julhälsningar?
Några vykort + att jag pratade med familjen i Stockholm och Eskilstuna på dagen.

Hur var kvällen?
Vi åt ju rätt sent, vid 20-tiden. Sedan tog vi faktiskt en liten lur innan vi åt efterrätt till Sällskapsresan - Snowroller på tv. Minns inte riktigt vad vi gjorde sen fram till läggdags förutom att öppna julklappar.. åt nötter och mandariner och pratade mest tror jag.

Betygsätt julaftonen.
Den var bara bra och det var mysigt att fira med sin partner för första gången. Till nästa år har han dock deklarerat att han vill resa bort (han är inte så julig av sig) och kanske dyka i Thailand eller något så vi får väl se..

PENGASPARANDE MEN DOCK..

Dagens mest uttjatade fras: Vi levererar endast inom Sverige.
Diskriminering.

HISTORIEN OM TANDHELVETET

Såhär roligt ligger det till..

Dagen innan julafton började jag få känningar i visdomstanden igen. Typiskt nog inte den på vänster sida jag haft så mycket problem med förut utan den därnere på höger - mest i tandköttet där tanden skar in. Det var inte direkt outhärdligt så jag knaprade mina Panodil och sköljde med mitt Corsodyl så gott det gick. På juldagen åkte jag till mormor och morfar i Ystad och då började jag känna att det faktiskt inte bara var visdomstanden som spökade utan även någon av kindtänderna bredvid. Igår blev det ännu värre och det ilade som sjutton i tanden så fort jag drack något kallt. Efter en natt med max ett par timmars sömn (mycket för att det kändes som om jag hade öroninflammation då nervtrådarna tryckte på) så satte sig K och började ringa runt till olika tandkliniker imorse så att jag kunde få komma akut. Till slut fick vi napp hos Tandlægerne ved Valby Station och kom dit vid kvart i 9.

Efter undersökning och röntgen så fick jag besked om att det var ett jättehål i kindtanden. Det skulle kanske ha gått att rotfylla om det inte vore för det faktum att visdomstanden bredvid har växt åt sidan på ett sådant sätt att den tryckt ihop rötterna på den vilket gör det i stort sett omöjligt att komma ner så långt att man kan laga den helt och hållet. Dessutom skulle det bli väldigt dyrt och komplicerat och då det inte ens finns några garantier för att lagningen skulle lyckas så är det bara ett alternativ kvar - tanden måste väck. Men innan dess måste även visdomstanden bredvid tas ut. Nu har jag ändå tur att det handlar om tänderna längst bak så att det rent kosmetiskt inte kommer synas om jag inte öppnar munnen på vid gavel förstås. Tuggförmågan påverkas också minimalt. Jag är såklart ändå inte glad.. ok, att visdomstanden inte fyller någon funktion men det är inte roligt att förlora en av sina "ordinarie" tänder innan man ens fyllt 30.

Min nya tandläkare på kliniken, Margaret, kan själv inte operera bort visdomstanden utan för det måste jag gå till en specialist som hon ska ordna tid hos men det kommer säkert dröja minst en månad eftersom det är kö. Innan dess ska jag på tandrensning hos henne den 9:e och i samband med det röntga hela munnen eftersom det troligtvis gömmer sig ett antal hål på andra ställen med.. förhoppningsvis inga som är så långt gångna dock. Vad hela kalaset kommer gå på vill jag inte ens tänka på. K kommer låna mig pengar men bara det känns hemskt - avskyr att vara skyldig folk saker. Jag kan säga som så att efter den här pärsen kommer det vara jag som håller ordning på mina tänder - det lönar sig i längden...!

KLAPPAT OCH KLART

Vattenkokare
Och i år kom tomten med..

.. en ny vattenkokare (OBH Nordica Harmony Steel)
.. en gräddvit sidenkimono (av dansken - tyvärr något för stor i XS så den ska bytas mot annan, tajtare och kortare modell på begäran - naughty boy!)
.. Cake Eyeliner i brun, Make Up Store
.. Correct ögonpenna, Face Stockholm
.. "Värmen", Ulf Lundell
.. doftljus Dahlia (tack,
Elenore!)
.. chokladask
.. CASH (som käftis redan fått en stor del av och kommer få ännu mer tyvärr..)

LIFE IS A BITCH

Borde förstås blogga om julen och så.. men jag mår helt enkelt inte speciellt bra just nu och känner mest för att sitta och grina framför tv:n. Kommer tillbaka och berättar mer då jag orkar men kan väl säga som så att det handlar om ett akut tandläkarbesök imorse. Och om ett besked som inte var roligt. Och om det faktum att jag kan glömma eventuell mellandagsrea i år. Behöver säkert inte säga mer. Återkommer.

HO-HO-HO!

Mad snowman

God Jul önskar Nippertippan

GÖDSEL, NÅGON?

Känner mig verkligen inte alls bekväm i nya klippet. Platt, ostrukturerat och tråkigt känns det! Egentligen är det ju inte en sådan drastisk förändring till det sämre (hoppas inte dansken märker nåt!) men för mig är skillnaden stor såklart. Får inhandla lite B-vitamin eller något och hoppas att det växer som gräs.

För övrigt så väntar jag just nu på dansken men det lär dröja ett par timmar till. Hade jobbat hela dagen och precis varit och handlat det jag beordrat honom att köpa (med undantag av julost och saffran som verkar vara slut mest överallt) då han ringde vid 7 och då skulle han ändå hem och packa ihop också. Föreslog lite försynt att han kanske skulle åka tidigt imorgon bitti eftersom han var trött och för att slippa jultrafiken ikväll men då slog jag bakut och förklarade att jag inte skulle bli glad om han gjorde det. Så jag tror/hoppas han har åkt. Kanske skulle ta och slå in hans paket då. Och måla naglarna. Denna väntan..

KONSTIGT I DANMARK - PART II

Fönsterna öppnas utåt. Okej, nu generaliserar jag men mina gör det. Och det gör det liksom aningen svårt att tvätta utsidan av dem. Har precis riskerat mitt liv här då jag rengjorde köksfönstret.

SLUT SOM ARTIST

Drop dead boring just nu men det är myyyycket att stå i! Har precis dunsat ner i soffan efter fyra timmar på stan och - let me tell you - Köpenhamns julhandel är nästan lika kaotisk som Stockholms. Idag stod sexshops på "To do-listan" (fråga inte!) och jag var så "heldig" att jag faktiskt inte behövde smyga ned på Istedgade för att klara av den punkten, det fanns flera stycken (normala, inte bisarra på något sätt) runt Nørrebro. Ett par julklappar till dansken med - vet inte hur långt tid av de där fyra timmarna jag ägnade åt att köa i olika butiker. Men nu ska jag väl slippa åka in till stan igen innan jul. Nu: pepparkaksbak!


VAR ÄR GUINNESS...?

Världsrekord i att göra allt i sista sekunden..? Look no more - här hittar ni tjejen som tar hem bucklan helt klart! I övermorgon kommer dansken och innan dess ska jag ha hunnit med att..

Baka pepparkakor och göra pepparkaksträd DONE! (Och Gud, så fult det blev..)
Göra julköttbullar DONE!
Baka lussekatter DONE!
Kanske göra chokladkola
Köpa julklappar till nämnda dansk DONE!
Slå in julklappar till mormor och morfar DONE!
Städa DONE!
Tvätta fönster DONE!

Inatt satt jag åtminstone och tryckte in kryddnejlikor i apelsiner. Rättelse.. en apelsin. Det tog så sjukt långt tid så en får räcka - den hänger nu i ett rött sidenband i köket. Påminner mig om att jag ska leta mistel i blomsteraffären. Kissy kissy.

KVÄLLSNÖJE

SatC

Det bästa med danska TV3: fyra avsnitt av SatC i rad två kvällar nu (och varje vardagskväll?). Me likey.

Någon gång ska det misslyckas

Då är det klippt. Och nej, för en gångs skull är jag inte överdrivet nöjd - det är för kort! Längden i nacken är väl inte så stor skillnad men hon (Mette) missuppfattade mig lite och klippte av mer av håret fram för att det skulle bli en mer klassisk page.. trots att jag tryckte på att jag ville behålla den framåtlutade effekten. Lite framåtlutad är frisyren fortfarande men inte på långa vägar som förut. Tyvärr märktes det inte riktigt att hon klippte så mycket, annars hade jag ju sagt ifrån. Ingen lust att visa bild men kan säga att det påminner en hel del om Kerstins frisyr (inte hellugg). Det växer ju ut och hemskt är det inte på något sätt men jag känner mig.. tråkig. Men brynen blev bra.

%&"½//%&##!

Fantastiskt då varken jobbmailen eller den vanliga funkar då det är dags för lämning på tidningen..!!!

/Ellinor - frustrerad

IBLAND VILL MAN BARA HÖRA NÅGOT SIMPELT

Rekordhelg. I lördags sa dansken Jag älskar dig hela två gånger! Alltså, det var inte första gången (efter 1 år och 7 månader!) om nu någon trodde det men hittills har det varit i situationer då jag antingen sagt det först eller då jag beklagat mig över att han varit dålig på att uttrycka sina känslor verbalt ordentligt. Han erkänner själv att han inte är så bra på att komma ihåg att säga sådana saker men säger samtidigt att det egentligen är det han menar då han ger mig komplimanger vilket han gör ideligen. "Jag älskar dig" låter dessutom så simpelt, det är ingen tyngd i det och känns så lättvindigt att vräka ur sig titt som tätt. Enligt honom då alltså. Men nu sa han det hursomhelst två gånger samma dag.. en gång mellan Magasin och bilen då han drabbades av nån slags ömhetsattack - fysisk och verbal - och en gång viskandes i mitt öra i sängen. Och jag vill inte heller höra / säga det hela tiden om det inte betyder något just då. Och nu kändes det som om det gjorde det. Kärlek indeed.

F**KING DIGITAL-TV

Gud, vilken blåst brud jag är! Fullständigt gone alltså.

Har ju haft
problem med min tv ända sedan jag flyttade hit - först med sladdarna och sedan för att det inte gick att få in några kanaler överhuvudtaget. Kontaktade till slut hyrestjejen som tydligen fixade så att det kom hit någon kille och meckade med något i uppgången. Igår testade vi igen och då gick det faktiskt att få in ett antal kanaler, dock med väldigt taskig bild. Det går att titta utan att höra "myrljud" men det är rätt irriterande. Funderade och funderade över vad som kunde vara fel och ikväll då jag råkade flippa förbi svenska TV2 stod där något i stil med "Vi har problem med de digitala sändningarna just nu". Bingo! Såklart här är digitaltv. S**t också rent ut sagt! Innebär det alltså att jag måste skaffa en digitalbox för att kunna se bilden ordentligt eller räcker det med en stugantenn? Vad är skillnaden? Jag förstååååår inte! Varför måste det vara såhär krångligt för..?!

TRADITION VS FÖRNUFT

I helgen skulle som sagt min och danskens julmeny spikas. Jag tog rollen som traditionsförespråkare medan K uppenbarligen hade bestämt sig för att vara glädjedödaren eftersom han mötte alla mina förslag med "Det kommer vi inte orka" eller "Men Ellinor, det blir för mycket mat!". Konstigt nog verkar han inte ha förstått att det faktiskt inte handlar om huruvida man kommer orka trycka i sig all mat på självaste julafton eller ej.. det ska bara finnas på bordet och man ska få massa rester över som man kan äta i mellandagarna. Slutligen lyckades vi i alla fall komponera en - i mina ögon - futtig meny med både svenska och danska inslag. Eller ja, övervägande svenska om man ska vara ärlig. Dansken får dock både sin flæskesteg, sina brunede kartofler och sin rödkål (usch!). Jag får lite sill, köttbullar och sådant krafs (no revbensspjäll eftersom han tyckte det skulle vara kaka på kaka med flæskestegen och no gravad lax för det äter man ju rätt ofta då det inte är jul ändå). Men jag ska inte klaga.. får nog julmat så det räcker och blir över hos mormor och morfar då jag åker över den 25:e i alla fall.

Flæskesteg 
Flæskesteg..

Brunede kartofler
.. och brunede kartofler

Snart är det klippt!

Bokat tid för klippning + färgning av ögonbryn på Salong VICE´ imorgon eftermiddag. Nu då jag inte kan gå till min vanliga längre är det ju tvunget att hitta någon ny så jag börjar väl min "rundklippning" i Köpenhamn här! Tyvärr framgick det inte av hemsidan vad de använder för produkter (Redken, Redken..!) men det må vara hänt. Ska visserligen inte göra något dramatiskt men min page börjar se lite ojämn ut så det blir en toppning. Bara håller tummarna för att hon ser hur frisyren är klippt (framåtlutad) och inte försöker göra den jämnlång eller något sådant. Blir nog bra!

HELGEN

Börjar väl bli tjatig.. men ännu en myspys helg med dansken till ända! Tidiga möten imorgon bitti så han åkte redan vid 7-snåret efter att vi spenderat dagen med att sova till 11 och sedan åka ut till IKEA (småpryttlar för mig + hämta en del som fattades till min Kroby lampa) och efter det ILVA. Det senare är min nya favoritaffär.. vill ha allt! Inte minst någon av alla deras fina tavlor som skulle vara perfekt om jag hade haft ett stort och maffigt vardagsrum med högt i tak. Vilket jag inte har. Inhandlade i alla fall ny, fancy toalettborse (!), tvålfat + tvål med choklad till köket. Ingenting mot K dock som beställde både ett soffbord och en matta (betydligt snyggare än den ser ut på bilden). Då vi kom hem hjälpte K mig att ta ner en massa kartonger och skräp i källaren så nu är det ungefär som det "ska" vara här hemma - med undantag av att tavlor och sådant inte är på plats.

Igår var det äntligen dags för julmarknad på Tivoli! Förskonades från regnet men där var så sjukt mycket folk att det nästan inte gick att ta sig fram. Kikade på den spektakulära lasershowen och promenerade bara omkring.. lite glögg och æbleskiver (nej, det har ingenting med äpplen att göra och nej, tyckte inte det var speciellt gott) + inköp av vitlökskorv till julafton. Efter det - middag och bio (Prag). En väldigt bra helg!


HERRBESÖK

Om en litenliten stund kommer Herr Pojkvän - till råga på allt med färskt bröd samt inköpen på min lilla lista. Mitt eget Kinderägg; tre önskningar i ett!

VAD KRÄVS DET EGENTLIGEN FÖR ATT FÅ LITE JULKÄNSLA?

Nu börjar jag överväga att köpa gran också. De säljer så söta på Mozartsplads, alltså inga bordsgranar utan tiny riktiga. Men 1) Jag har ingen naturlig plats i lägenheten att ha den. Och 2) Köper man gran så måste man ju dessutom ha ljusslinga, kulor, pynt, glitter.. Och då blir det dyrt i alla fall. Så det blir nog inget. Men ser jag en bordsgran så..

FÖREDETTINGEN STRIKES AGAIN [REMAKE]

På den här platsen hade jag i ett par dagar en skojig liten historia nedplitad. Den var skriven med tillstånd av Föredettingen som den handlade om. Tyvärr tyckte sagda föredetting då han väl läste inlägget att det "kändes för nära" och han nojjade över att vänner till hans sambo (som historian också innefattade) skulle läsa min blogg, känna igen honom och att därmed vårt gemensamma förflutna kunde komma att avslöjas. Plus vänsterprasslet han hade efter mig. Även om jag tycker att det är något irrationellt så förstår jag hans oro och därför är inlägget nu borta.


Här var'e tomt!

 

TJEJEN MED TEFLONMINNE

Har äntligen varit iväg på Posten och gjort mig av med alla julklappar som ska till Sverige (utom mormor & morfars då). Inte fullt så pricey som jag hade räknat med blev det heller, 218:- för ett stort paket till Eskilstuna - inte så tungt, typ 3 kg så det var väl därför - samt ett något mindre vadderat kuvert till Stockholm. Plus att jag postade julkorten. Så det känns skönt, hoppas nu bara att allt kommer fram tills om en vecka. På tal om Posten så är det en befrielse att vara i ett land där man fortfarande kan göra "allt" där; hämta och lämna paket, betala räkningar, köpa frimärken.. Det underlättar.

Förstår att alla är jättenyfikna på hur det gick med
jakten på vetekudden/-värmaren. Faktum är att då jag talade med Daniel för att be honom köpa en så undrade han klentroget om jag glömt att han faktiskt gav farfar en sådan förra året! Svar: ja. Övervägde ett ögonblick att köpa dunsockor istället men eftersom jag åtminstone minns att han fick ett par tofflor av mig i fjol och han redan får mössa + vantar + ullsockor  (samt termosmuggen jag nämnt) i år så kändes en flaska whiskey som ett bättre förslag. Så det fick det bli - Daniel får agera ombud såklart. Synd att de inte får personalrabatt på Systemet :D

STREET OF LOVE

Satt och googlade efter julklappstips till pojkvännen och sprang på ett rätt så bra. Exakt vad det är skriver jag inte men det verkar betyda att jag får bege mig ner till Istergade och botanisera. Oh, the horror. Kanske kan övertala någon av de bekantskaper jag hunnit få här att hänga på.

Förra årets chokladmassage har han dock fortfarande inte hunnit utnyttja. Dumma mig som köpte till salong i Stockholm. Han har (ska?) t o m fått ringa dit och bett att få förlänga presentkortet.

SICKET NONSENS

Och exakt 00:00 slog HM's Gift of the Day (klänningen) om till "Sold out" (nu var jag på danska websidan). Så sicket nonsens. Tror inte jag åker in imorgon heller, waste of time om man väger det mot hur ofta jag i ärlighetens namn lär ha den där klänningen. Ska vi slå vad om att den kommer säljas till överpris på Tradera/eBay istället..?

DAN FÖRE DAN FÖRE DAN FÖRE DAN..

9 dagar kvar till jul och det vore ju hygglo om den där omtalade julkänslan ville vara så snäll och infinna sig snart! Slog in massa paket och hade mig igår men nada då heller. Det var mest jobbigt. Har närapå bestämt mig för att inte göra något julgodis i år (buhu, knäck..) utan det får räcka med lussekatter och fusk-peppisar (färdig deg) i början av nästa vecka. Och det sistnämnda ska jag ju göra ett pepparkaksträd av, tror det blir fint! Vad gäller maten har jag också noll inspiration. Dansken och jag ska prata ihop oss i helgen om vad vi vill ha för något på julbordet men än så länge känner jag mig mest lite äcklad vid tanken på julmat. Dessutom har ju min magsäck krympt till jordnötsstorlek typ för jag kan knappt äta något numera utan att bli tokmätt direkt och hur kul är det på julen...? Vårt julbord får bestämt bli la crème de la crème - bara det allra göttaste som man inte vill vara utan. Vik hädan, prinskorv och sylta!

Min mamma och hennes sambo är ändå snäppet värre för de ska inte fira jul alls i år. Jag har åtminstone viljan kvar. Naturligtvis är det R:s idé för jag och brorsan får fortfarande julklappar av mamma (pengar till mig som hon kommer skicka instuckna på en igenklistrad sida i en tidning som hon stoppar i ett kuvert har hon redan förkunnat) och kommer ge också. R har dock med bestämdhet sagt ifrån om julklappar till honom och dessutom kommer han, enligt mamma, ta illa upp om han ser andra öppna så hon och brorsan ska träffas ett par dagar innan och byta sina. Helt vrickat. Okej om han inte vill ha något men då är det väl han som får anpassa sig efter de som faktiskt firar - de ska inte behöva smussla sådär! Någon julmat kommer de inte heller äta. Stackars brorsan ska dit och äta lunch på julafton och då kan man ju undra vad det blir.. linsgryta? Nej, jag tycker det hela känns rätt barnsligt och mer som en provokation från R:s sida. Tror mamma i hemlighet inte är så glad åt det alls men jag kan ju ha fel.


"I'LL HAVE WHAT SHE'S HAVING"

När Harry mötte SallyIdag hade svenska versionen av filmklassikern När Harry mötte Sally premiär på Stockholms Stadsteater. Inte klassiker som i Citizen Kane och Borta med vinden precis men ni fattar.

Jag gillar filmen - men tycker kanske inte den är jääättebra - fast den här pjäsen skulle jag verkligen vilja se. Intressant att se hur väl det manuset gör sig på scenen och så är ju Eva Röse en favorit.

Har ingen som helst lust att åka till Stockholm i alla fall (särskilt inte "bara" för en sådan sak) så jag får väl vara fortsatt nyfiken..

Uppdaterad: Jessica dissade i en kommentar, verkar inte som jag missar något i alla fall..

5 SAKER

Moffar minimuffins med äpple och kanel och drar mig som bäst för att röja lägenheten inför helgen. Svarar på utmaningen så länge då (erkänn att du bara gjorde det för att du ville ha en länk!). Jagskabara..

5 saker jag skäms för
Skjuter på saker

Tränar inte (eller.. går gör jag en hel del förstås men kommer mig aldrig för att börja på gym. Hurtigbullen K tjatar och han har ju rätt!)
Dålig på att höra av mig till vänner (fast igår skrev jag faktiskt ett långt kort till bästa E)
Halvflirtar med föredettingar (inte seriöst och inte IRL.. men fy mig!)
Använder sällan tandtråd

5 saker jag gjort detta år
FLYTTAT TILL DANMARK!
Varit i Ching-Chong-Kinaland
Varit sjukskriven
(4-5 månader tror jag...?)
Fått en ännu bättre relation med K
Klippt page

5 saker jag vill göra nästa år
Hitta en bättre andrahandslya till den sista juni
Börja jobba med någonting jag trivs med och ser en framtid i
Träffa K mer
Börja träna riktigt
Köpa en digitalkamera

KÖP DET.. OCH DET.. OCH DET..

Ur gårdagens befallande mail med "listan-över-vad-du-ska-ta-med-dig-från-Sverige-i-helgen" till K:

Numero uno: Glöm INTE min lilla tygväska + handskarna jag glömde i din bil!
Övrigt
- 4 påsar saffran (finns bakom kassan i affären)
- 500 g lättKesella (vet inte hur många burkar det blir, kanske två)
- Hela kryddnejlikor (finns i kryddhyllan - EJ malen)
- 2 "korvar" med pepparkaksdeg
- En påse sötmandel (gärna färdighackad om det finns)
- En kartong 100pack Earl Grey te (nej, det är inget jag behöver för att baka men det är ju så fruktansvärt dyrt här! Brukar köpa det på ICA, tror det kostar ca 30:-, du vet vilket paket jag brukar ha..)
Och om du hinner..
- Ett par flaskor Blossa Glögg från Systemet (max 10% alkohol)

Hm, känner mig som mästrande flickvännen som inte litar på att han hittar något själv.. :) Men någon glögg blir det inte. Han menade på att IRMAs var godare och skulle det knipa så såg jag faktiskt att de hade Blossa på Magasins "Mad & vin" igår. Det blir kul att skriva listan över vad han ska ha med sig till nästa helg!

ÄR MAN INTE PÅ HAWAII FÅR MÖLNDAL DUGA

Och på tal om vattenkatastrofen i Västsverige. Här åks det wakeboard på danskens gata. Och dansken själv drar på sig gummistövlar för att gå utanför porten där vattendjupet är 15 cm just nu. Sanslöst.

ETT TÄNT LJUS

Ett tänt ljus

Webblogg / Blogg verkar äntligen fungera efter ett dygn i bloggradioskugga. Nog metaprat.

Gårdagens sorgligaste nyhet fann jag
här. Någon man inte känner, annat än att jag läste hennes blogg, är borta. En märklig känsla. Tankarna går till hennes närmaste och min förvissning är att Fredrike är lycklig där hon är nu.

JAKTEN PÅ DE PERFEKTA JULKLAPPARNA

Seg som sirap efter en lååång vända på stan i eftermiddag. Med dystert resultat dessutom.. julklappsshoppingen går inget vidare och jag hade planerat att skicka båda paketen till Sverige imorgon - nu blir det nog på torsdag. Men mer än en vecka borde det ju inte ta för de att hinna fram, eller? Två av anledningarna till att jag missmodigt dök in på varenda tvärgata till Strøget som kom i min väg (var inte beredd att ge mig ut på Amager eller på Østerbro/Nørrebro eftersom jag inte hittar) var det jag hade tänkt att köpa till farfar - en termosmugg (praktisk!) och en vetekudde. Det närmaste jag kom det förstnämna fanns på Bodum och den hittade jag ungefär två minuter efter att den norska expediten hade upplyst mig om att något sådant tyvärr inte fanns i deras sortiment. Den var lite pricey dock men har jag ingen lycka imorgon heller får jag väl kanske lov att gå tillbaka i alla fall. Problemet verkar vara att allt är så designat överallt.. visst, Magasin och Illum finns ju men de har bara "märken i varuhusen" om ni förstår vad jag menar. Massa Iittala, Rosenthal osv på egna små avdelningar - inte som t ex Åhléns som har massa eget, billigt också.

Beträffande vetekudden så skulle jag nog inte ha en aning om var jag skulle leta efter en sådan ens om jag faktiskt befann mig i Sverige (var köper man en vetekudde?). Tjejen i informationen på Illum fattade noll då jag försökte förklara ("En sådan man värmer i micron mot t ex en ond rygg"), fick t o m ta det på engelska, och sedan hänvisade hon mig till avdelningen för elapparater. Eh, tack. Funderade på om det kanske kunde finnas i någon hälsokost men tyvärr såg jag inte en enda under hela dagen - tycker alltid att det kryllar av dem i Sverige.

Skörden efter fem timmars spring i affärer: Några billiga småsaker på Tiger (julklappar till pappa och farfar). En jättefin sak på en hemlig affär (personen läser här). Två pepparkaksformar (tänker göra ett sådant här och behöver stjärnor i olika storlekar). Två innerkuddar till mig själv på Indiska för att ha till mina fina kinesiska kuddfodral. Och äppelgröt och kanelgifflar på jäkla sunk-Fakta som jag gick långt åt fanders på Vesterbrogade för att hitta eftersom jag skulle köpa en annan sak som sedan inte ens fanns (så då var jag tvungen att trösta mig). Nya tag imorgon igen. Pust.

HAPPY BIRTHDAY TO YOU

SöthjärtaGrattis till söthjärtat K som fyller.. äldre idag! Efter allt om och men blev det till slut en liten ask praliner från Kim Anderson/Gottegram som skickades till kontoret för att vara på den säkra sidan - hoppas det kommer/kommit fram i tid.

"Riktig" present + överröst med smällkyssar i helgen som kommer!

Har förresten hittat en himla bra "stor" present tills om två år (!) då han fyller jämnt. Ska se till att komma ihåg den..

KAN JAG HÖRA DIG SÅ KAN DU HÖRA MIG

Som bekant kan det vara rätt lyhört i gamla hus. Glinkasvej är inte något undantagsfall. För närvarande hörs ganska högljutt mummel från grannen över trappen och jag kan även upplysa om att någon i huset är förtjust i att dammsuga ofta och länge. Troligtvis är det jeppen ovanför mig eftersom jag led i söndags morse vid 9-halv 10 tiden då man kunde höra borsten dras fram och tillbaka över trägolvet *gnissel*. Till råga på allt verkar ytterdörrarna vara gjorda av papp i stort sett då det är omöjligt att inte märka/vakna då någon går hemifrån alternativt kommer hem. Undrar hur mycket oväsen jag själv för..? Kommer på mig själv med att i det närmaste tassa över golvet för att det inte ska knarra då jag är uppe sent om nätterna. Känns som om det här med lyhördheten kan komma att hämma mig i vissa situationer (ehm!) för att slippa eventuella blickar från grannarna dagen efter..

IT'S BAAAAACK..

Nu har sömnen kajkat ihop igen. Då jag precis hade kommit hit hade jag inga som helst problem, kunde somna vid 22-23, sova 10-11 timmar utan problem och ändå vara trött igen kvällen efter. Antar att det var utmattning efter hela flyttproceduren. Det var i torsdags eller fredags som det började gå snett i och med att jag gick och lade mig senare och senare och följdaktligen inte orkar upp förrän vid 11-12 snåret dagen efter heller. Sedan blir jag ändå trött på kvällskvisten och sover ett par timmar vilket ställer till dygnsrytmen fullständigt. Dessutom innebär sömnrubbningen att jag inte alls är lika aktiv nu som i början heller då jag liksom gjorde saker jag förutsatt mig att göra (packade upp väldigt snabbt t ex). Helgens handlingsförlamning är väl ett exempel på det.

Imorse somnade jag inte förrän vid 6-tiden och skulle egentligen ha gått upp någon timme senare men det var ju omöjligt.. var helt mosig i huvudet. Kan inte göra saker då jag är trött heller, skulle ha åkt till stan och gjort en massa ärenden idag men vet att jag bara planlöst hade vandrat omkring och glömt allt jag skulle göra - bara mått illa och längtat efter att få komma hem och sova. Så den planen är nedlagd nu. Tänker åtminstone försöka få en del saker gjorda här hemma och i närområdet under resten av dagen (vädret uppmuntrar dock inte - det regnar) samt skriva kalendariet jag ska lämna imorgon till tidningen. Sedan tar jag nog en sömntablett ikväll för första gången på länge och försöker komma på rätt köl. Det var så himla skönt det där - att inte ha några problem med sömnen..  

SENDLY

Jag som pratade om gåvotjänster häromdagen sprang precis på en, för mig, ny sida - Sendly.se. Lite mer "classy" sortiment med presentboxar för alla tillfällen. Vad sägs om Julefrid såhär i december? Eller Fest med guldkant inför nyår kanske? Nej, jag får inte betalt för den här reklamen men tyckte verkligen det var en bra sida.. skulle bli väldigt glad om jag fick - ja, nästan allt!

DUMMA TV4ANYTIME!

Knäppigt. Nu då jag äntligen vinner på Skraplotto (nej, jag skrapar inte varje dag som man "ska" utan då jag kommer ihåg det) - en gratis nedladding på TV4Anytime - så kan jag inte utnyttja det! Det står att man ska ha minst 500 kbit/s för att kunna titta (om jag inte tar fel) vilket jag verkligen har men det fungerar ändå inte. Trist! Jag som ville se Tristan & Isolde eller Vanity Fair.. Då får det väl bli förra veckans avsnitt av Mäklarna istället då!

IN THE MOOD FOR XMAS

Julstämning

Behöver komma i lite julstämning och som hjälp på traven tar jag till denna juliga lista. Sedd hos många men rippad hos
Gilraen.

Har du köpt en chokladkalender?
Nej, inte i år. Känns lite konstigt att inte ha någon kalender alls faktiskt.
Om ja, har du öppnat några luckor för tidigt?
Som sagt..
Har du hunnit med att köpa julklappar?
Ja, en del. Tyvärr blir det spurt i början av veckan för att hinna köpa och skicka de som ska till Sverige.
Till vem är det svårast att köpa till?
Pojkvännen, helt klart. Han har alldeles för dyra vanor..
Dricker du alkoholfri glögg?
Ja, fast det är godast med några procent i åtminstone. Men då vi kommer upp i 15% blir det lite väl..
Har det hänt att du aldrig stressat inför julen?
Det har det säkert. Men de senaste åren blir det värre och värre.
Hur många stjärnor ger du till årets julkalender?
Inte sett svensk tv sedan jag kom till DK, än mindre julkalendern.
Säg en person som du velat säga “God Jul” till men aldrig vågat/orkat eller kanske glömt?
Glömmer ofta farmors bror + fru fast de ofta skickar pengar/biobiljetter till mig och brorsan. Och då jag väl kommit ihåg det har vi inte fått något av dem. Typiskt.
Vem är det som julpyntar hemma hos er?
Det blir väl jag då om det ska göras. Annars blir det ju liksom inte av..
Älskar du att få julklappar eller att ge bort?
Det är roligare att ge men det är klart att jag gärna får också!
Vill du fira julafton utomlands eller i vårt kära Sverige?
Räknas Danmark som utomlands...? För där bor jag ju nu och kommer fira också. Men tidigare år har jag alltid firat i Sverige även om jag inte alls är främmande inför tanken att resa bort.
Känner du någon julstämning nu?
Nej, tyvärr. Men det kommer i vågor, inte minst då jag åker in till stan - det är magiskt med all julskyltning. Inte minst Tivoli och Amagertorv, så vackert!

SKÄRPNING! (UPPDATERAD)

Den här helgen hade jag egentligen massor att göra. Ändå har större delen ägnats åt att koda om bloggen + slöbloggsurfa alldeles för mycket. Ryck upp dig, Ellinor - sätt lite fart! Nu avger jag ett löfte att varken blogga eller läsa några bloggar förrän tidigast imorgon. Kommer ni på mig här innan dess så ryck mig i håret!

Uppdaterad: Jag kunde inte hålla mig. Go figure. Men alla uppdaterar ju så läskigt mycket på söndagskvällar..

GALA

Gift of the Day

Har hittills inte brytt mig så mycket om
HMs "Gift of the Day"-kampanj men då jag såg den här blåsan blev jag faktiskt lite kär! Tänker definitivt stå och banka på dörren på fredag då den släpps för 149:- DKK. Jag lär nog inte vara ensam..

BLOGROLL UPPDATERAD

Uppdaterad blogroll i vänsterspalten! Och då läser jag ändå säkert tre gånger så många mer eller mindre regelbundet. Tidsslukande.. om man tänker efter.

A SMALL STEP FOR MANKIND - A BIG STEP FOR SWEDEN

SpaceAllt ståhej runt Fuglesang & co är ju the big thing just nu. Själv har jag lite svårt att engagera mig. Fattar att det är häftigt att han är förste svensk i rymden och allt det där.. men nej, det berör mig inte.

Pappa verkar dock lite exhalterad för då jag pratade med honom för en stund sedan om julklappsönskningar så vill han gärna ha "en bok om rymden". Precis som en liten pojke, hahaha!

Förresten - Daniel - så påstod de att de frågat dig vad jag önskar mig och du sagt att du inte visste. Vad är det för något, mailade ju önskelista till dig just för att du skulle dela med dig till dem. Så gör det, är du snäll! Ska handla klart och skicka paketet någon gång i veckan och jag talar om för dig sedan vad jag köpt så att vi inte köper lika.

"DET GÅR FÖR SÅ MÅNGA ANDRA.."

Nya Nippertippan är åtminstone tillfälligt klar.. inte 100% nöjd med färger och sådant men jag kan inte så mycket bättre. Återigen ett tekniskt spörsmål som jag först vände mig till duktiga Ida med men hennes svar hjälpte tyvärr inte. Är det någon som vet varför hela sidan flyttar sig till vänster då man försöker posta You Tube-videos direkt i bloggen...? Att förminska videorutan hjälper tyvärr inte. Det är riktigt irriterande att det inte funkar för mig då det går för så många andra. Nu vänder jag mig alltså till er blogg.se och webblogg.se-användare - att det inte är några problem med blogspot.com vet jag.


VISS OMBYGGNAD PÅGÅR

...

Klockan är 02.57 och jag lär väl sitta uppe ett tag till - blir aldrig nöjd..

...

03.43: Fortfarande inte nöjd. Svårt då man egentligen inte har en bild över hur man vill ha det. Men det får väl vara såhär så länge för nu är det läggdax för flera timmar sedan.. *gääääsp*

Såhär ser sidan i alla fall ut hos mig i IE:
 


UNIKA SMYCKEN

Via Shopholychic hittade jag till de här fantastiska halsbanden Madebyme gjort i samarbete med Mint & Vintage.

Blev alldeles rysligt förälskad i inte minst dessa två.

The Book Black daisy
Vänster: The Book
Höger: Black Daisy

Smyckena finns bara i ett enda exemplar och i och med den begränsade ekonomin som jag nämnt vid ett flertal tillfällen nu så blir det svårt att haffa till sig någon av dessa godbitar. Men söta så det förslår är de!

PLÅNBOK, JA TACK!

Något jag kanske verkligen borde ha önskat mig i julklapp är en ny plånbok. Efter säkert tio års trogen tjänst sjunger min älskade Claudio Ferricci på sista versen - myntfacket är alldeles trasigt. Tyvärr är det som med mig och kalendrar (som jag också behöver men inte vill önska mig), jag vill välja själv efter egen smak. Här är några av de jag skulle kunna tänka mig om jag haft de pengarna just nu..
Plånbok 4
Isabella Fiore / Adasa.com $139.95
Plånbok 3
Chloé Paddington / Net-a-porter €310

Plånbok 1
Marc Jacobs / Net-a-porter €345
Plånbok 2
Bottega Veneta / Net-a-porter €540

GÅVOTJÄNSTER

På tisdag fyller dansken år. Har iofs redan köpt en - i mitt tycke - rätt bra present som han ska få då han kommer nästa helg men jag skulle gärna skicka något litet innan som han har på tisdag.. bara något symboliskt liksom. På nätet finns det ju lite olika tjänster man kan använda sig av på den fronten, t ex Blommogram, Gottegram och Chokladogram. De två förstnämnda har jag anlitat förut vilket funkat bra men det är inget av det där som känns hundra.. tråkiga blommor, tråkigt godis, tråkig choklad liksom i och med att jag inte har råd att köpa det allra dyraste då det bara rör sig om ett litet "Grattis på Din dag - den riktiga presenten får du i helgen" typ. Och i och med att det måste vara framme på tisdag vågar jag inte köpa något eget och skicka imorgon eftersom jag inte har riktigt koll på hur många dagar posten brukar ta på sig mellan Danmark och Sverige. Är det någon som har url till någon annan tjänst liknande de jag nämnde ovan eller något annat förslag på vad jag borde hitta på...?

POJKARS LEKSAKER

Sötaste K pinglade, entusiastisk över en equalizer för 2,5 miljoner som han hade testat (ja, testat - den han hade köpt på riktigt var en begagnad för 7000:- 1500:-). "Åh, ljudet var helt fantastiskt - det är ungefär som om du skulle ha en jättedyr och bra kosmetikakräm!" Va-sa?! Som om jag inte skulle förstå annars - bara för att jag är tjej.. hmpf. I alla fall så började vi prata lite om julen, vilken mat vi ska ha och så (dansk fläskestek och kanderad potatis bl a) och jag tror att vi båda ser fram emot det lika mycket.. ska bli mysigt med något annat än en vanlig familjejul för en gångs skull. Och brorsan ska fira med flickvännens familj - i år marks the beginning på någonting mer vuxet verkar det som..

SMAKPROV

Grill BarNågot trött Ellinor idag. Inte för att det blev så himla sent igår egentligen, kom hem redan strax efter midnatt eftersom jag inte tagit reda på hur jag skulle ta mig hem (nattbuss, men inte vilken) då S-tågen slutat gå vid halv 1. Hur som helst var det trevligt. Middag på Café Zirup (efter att först ha tultat omkring på stan ett bra tag i regn och halv storm), jättegod lax och okej vin. Svårt att bestämma oss för var vi skulle gå sen - finns ju så många ställen och flerdelen tar inte ens entré - men till slut blev det drinks på Grill Bar (bilden). Helt okej, dit kan jag tänka mig att gå fler gånger. Hade egentligen velat gå på Top Dollar men eftersom vi var rätt tidigt ute så var det ju rätt tomt om man säger så.. Men utelivet i Köpenhamn - I like.. hittills.

STORA, FLUFFIGA LUSSEKATTER..

Lussekatter

Daniella bakar lussekatter och jag vill också! Tyvärr finns tydligen inte Kesella här (fast det går ju utan - de blir bara inte lika fluffiga) och enligt Therese som använde danskt saffran med dåligt resultat (hon skyller det på kryddan alltså) så låter det som om det bästa är att köpa bakingredienser på andra sidan Sundet. Eller tvinga K att köpa med sig.


Lussekatt-cravings har jag hur som helst!


KONSTIGT I DANMARK - PART I

Det faktum att all mjölk är ett "snäpp högre" än i Sverige. Minimjölk är 0,5 % (som vår lättmjölk), lättmjölk är 1,5 % (som vår mellanmjölk) etc. Det minsta jag har hittat är "skummetmælk" på 0,1 % som väl kan sägas motsvara vår minimjölk men det ser verkligen ut som vatten..! Igår tvingades jag köpa "lättmjölk" och då jag, törstig, vaknade mitt i natten och gick upp för att dricka var det inte långt ifrån att jag storknade för det smakade så fett! Uscha, hädanefter blir det minimjölk för hela slanten.

SHAKIN' HIS GOODS..

Jostein PedersenDet här kommer säkert ingen fatta något av.. men ni som är lika stora schlagerfans som jag vet såklart vem Jostein Pedersen är. Alltså, den småfete och skallige norrmannen som sitter med i panelen och kommenterar bidragen i "Inför ESC"-programmen (han är även kommentator för Norge i ESC). I år fick han t o m några spalter i kvällspressen efter att ha sagt en del ofördelaktigt om allas vår Canvråla. Inte oförtjänta kommentarer kan tilläggas.

Hur som helst läste jag något
här som fick i alla fall mig att dra på munnen.

Du visste kanskje ikke at Jostein Pedersen etter militæret reiste til Ibiza for dimme-pengene. Her fikk han seg jobb som go-go danser. Målet var å få opp stemningen blant festglade svenske husmødre på chartertur.

Jag kan liksom se bilden av Jostein där - shakin' his goods ;) Antar att han vägde några pannor mindre då. Hm. Jag är nog lättroad såhär på kvällskvisten.

SMALL WORLD

Eftersom det regnade (regnar!) och blåste halv storm ute - seriöst, ska det vara såhär varje dag hela vintern? - så blev det ingen julmarknad utan fika på bästaste WannaB istället. Ikväll var de dock inte så bäst alls, dålig service, men det berodde på att det var massor med folk. Hur som helst var det ju inte alls något att vara lite nervig över för tjejerna var ju såklart jättetrevliga! En av dem, Therese, råkade dessutom vara hon jag redan hade bokat upp fredagskvällen med - världen är liten..! Eller rättare sagt - SASS är litet. Det är i alla fall trevligt att ha börjat lära känna lite folk som dessutom kan svara på många av de frågor man har eftersom de varit här längre än vad jag har (Isabel längst - sedan mars). Nu vet jag att jag inte ska tjuvåka på S-tåget även om det är frestande (man stämplar klippkortet själv - snart ska jag köpa månadskort), det kommer tydligen nämligen väldigt ofta kontrollanter.. Man lär sig något nytt varje dag.

En nagelkomplott

Hur lätt är det att fixa naglarna då "survivalkitet" (Scratch Nail Food, nagelklippare, glasfil och trestegspolerare) ligger kvarglömt i danskens handskfack då?! Och naglarna har skivat och haft sig efter allt meck runt flytten = hej-kom-och-hjälp! Det går inte alls kan jag meddela, trots nyinköpt glasfil på Matas. Manikyr, ja tack!

WHAM BAM THANKYOU MAM

Anna Pihl

Enbart
därför att jag missade säsongsavslutningen av
Anna Pihl (förbaskade tv som inte vill funka!) fick dvd-boxen med första säsongen hänga med på önskelistan jag mailade till Daniel - du har väl läst den..? - att delas med pappa och farfar. Förresten är det jäkligt svårt att önska sig saker som inte är så stora och tunga att de inte kan skickas med posten. Den nya vattenkokaren jag vill ha (rostfri och stilren, tack!) räknas väl inte riktigt in i den kategorin.. men i övrigt fick det mest bli lite smink, hudkräm och en bok. Och en ostkupa. Ja, en sådan där man förvarar osten i i kylskåpet*. Men jag lovar.. med hänsyn till att inte minst Eskilstuna-borna har en förmåga att gå ut och julklappshandla typ dan före dan ska jag nog inte förvänta mig något förrän sisådär till nyår. Om jag har tur.

Gjorde förresten ett roligt litet test på Anna Pihls hemsida ("Kunne du være strisser i storbyen?") och fick till svar:

En ægte Anna Pihl!
Du har det i dig til at blive en rigtig Anna Pihl! Så hvis du bruger din tid på at skifte ble på de yngste i vuggestuen - følge ældre over gaden - eller formidle bortkomne dyr er det måske på tide at overveje et karriereskift?

Hahaha! Nej, jag tror inte det..

* Tantvarning!

FÖRSTA "SVENSKTRÄFFEN"

Tivoli
Är lite halvnervös idag faktiskt.. Ska träffa fyra andra svenska tjejer ikväll utanför
Tivoli och gå på deras julmarknad. Ska bli mysigt och kul men att lära känna nytt folk sådär är ju alltid lite halvläskigt - inte minst eftersom de redan har träffats några gånger. Har precis pratat med en av dem, Isabel, i alla fall och hon verkar trevlig. Så det blir bra!

FUCKING XMAS

Preliminära julplaner är julaftonskväll med dansken och juldagen hos mormor och morfar i Ystad. Det senare om jag får då - de hade visst planerat att fråga om jag ville komma dit på julafton.. Tyvärr är dansken inte speciellt traditionsbunden av sig. Föreslog att han skulle laga dansk julmat - något han inte lät sådär alldeles exhalterad över med kommentaren "Den är för fet". Det är väl typ anka, kål och sådant tror jag.. Jag är heller inte världens bästa matmor så det får nog i så fall bli ett mini-julbord med det som inte är svårt att laga. Eller dyrt. Varför ska julen nödvändigtvis äga rum då det är som tommast i plånboken...?!
Fucking Xmas

MYSTERIET MED DEN FÖRSVUNNA RYGGSÄCKEN

Hmm?Fantastiskt. Bar ner det gamla badrumsskåpet, ett par gardiner som satt uppe då jag kom + min backpacker-ryggsäck i källaren för ett par dagar sedan. Nu slumpade det sig ju så att jag inte kom in i själva förrådet just då så jag ställde sakerna - väl undangömda - i en liten vrå alldeles vid min skrubb eftersom jag inte orkade kånka upp dem igen. Igår kom Heidi i alla fall på svaret på gåtan - det ena låset (som det inte fanns någon nyckel till) sitter där bara för syns skull så idag gick jag ner där igen. Tror ni inte att alla grejorna är borta?! Badrumsskåpet och gardinerna bryr jag mig kanske inte så mycket om, tror inte att hon kommer "claima" dem igen då jag flyttar ut, men ryggsäcken var faktiskt dyr - och kan komma till användning igen. Shit också. Har jag otur har sopgubbarna redan tagit med sig den.. har jag tur ligger den någonstans men var vet jag ju inte? Måste ut på ryggsäcksjakt.

SCARY..

Dagshoroskop (Vågen) - onsdag den 6 december

Det händer en hel del nytt inom hemmets fyra väggar, och det är möjligt att du får fler besök än du räknat med. Idag kan någon komma med idéer till aktiviteter av det festligare slaget.
__________________________________

Hoppsan, jag som precis läste ett mail med en förfrågan om att hänga på till Tivolis julmarknad imorgon med några andra svenskor. Och på fredag kväll ska jag ut och ta ett glas tillsammans med en annan ny bekantskap.. Det rör på sig! Resterande delen av eftermiddagen hade jag dessutom tänkt att fixa och dona lite i lägenheten, det har varit stiltje på den fronten i någon dag. Men vem som hade tänkt sig att förära mig med ett besök - det vette Gudarna.. :)


"DU ÖDELÄGGER DITT EGET IMMUNFÖRSVAR.."

Mailade en tandklinik här igår angående mitt lilla visdomstandproblem - att jag bara behövde komma och få ett recept.. ingen undersökning. Men nehej, det var tydligen inte alls möjligt - man måste undersökas - och eftersom jag inte alls har någon aning om vad hela kalaset skulle gå på då står jag lite i valet och kvalet om hur jag ska göra. Har två piller kvar från den gamla penicillinkuren och det känns inte alls så mycket längre så det är rätt lätt att bara avfärda det. Dansken varnade dock att han skulle bli arg på mig om jag inte gick och förnyade receptet ("Du ödelägger ditt eget immunförsvar") och jag vet ju att han har rätt.. Har på mig till imorgon att tänka på saken i alla fall.


ÄR JAG DANSK NU...?

Köpenhamn har inte visat sig från sin bästa sida - halv storm och duggregn - men jag har ändå haft en himla bra dag! Visade sig vara hur lätt som helst att hitta till S-tåget, tar max 8-10 min att gå dit och 5-7 dito från Sjælør (min station) ---> City. Åkte in till stan efter lunch och började med att leta mig fram till Folkeregistret där jag fick ett danskt personnummer (innebär det att jag är dansk nu..? *s*) och tillfälligt sjukförsäkringsbevis på studs - enbart för att jag berättade om mina tandproblem och att jag behöver gå till en tandläkare.. i vanliga fall tar det 10-14 dagar. Jättegullig tant där som även hjälpte mig att hitta en husläkare som passade, en kvinna i Valby (alla läkare är privata).

Stack ut på stan sedan, ska verkligen hålla igen ekonomiskt (vem vet hur länge mina pengar måste räcka..?) men kunde som vanligt inte motstå
Søstrene Grenes där det blev några små julklappar, lite juldekorationer, nytt salt- och pepparkar m.m. Det är dyrt i Danmark men där är det bliigt! Flanerade lite i butiker sedan, bl a en vända in på Urban Outfitters vars klädsortiment fortfarande inte tilltalar mig till 100 % (fast den här hatten gillade jag) - är inte så street av mig - men de har rätt sjysta små presenter på inredningssidan. Gick Læsterstræde (gatan parallellt med Ströget) tillbaka och där är det verkligen livsfarligt att gå.. tusen små söta inrednings- och prylbutiker som är omöjliga att inte gå in i. Nöjde mig dock med att köpa lite dekorationer i en mysig butik  - guldfärgade stjärnor som nu pryder fönsterbrädan i köket och dito hjärtan som jag tänkte ha på adventsljusstaken. Inte så mycket shopping totalt sett mao men jag älskar verkligen att bara gå omkring och insupa stämningen.. den här stan är verkligen underbar så här års och jag ångrar inte en sekund att jag flyttade hit! Borde ha tagit lite bilder men det är som vackrast då det är mörkt och man ser alla ljusdekorationer - något som inte rimmar helt bra med min mobilkamera. Men ska verkligen göra ett försök en annan dag, lovar.

IRRITATIONSMOMENT 1 & 2

Idag har två irritationsmoment infunnit sig.

1. TV:n. Då K fortfarande var kvar försökte vi koppla in den men stötte på problem. Antennsladden passar nämligen inte i uttaget bakpå.. eller - det är egentligen samma "plugg" som sitter i väggen som ska in bakpå och det är ju liksom inte fysiskt möjligt. Med lite trixande (K vidgade hålet på något sätt) lyckades vi i alla fall få in sladden men att få in kanaler är det värre med. Bara myror.. fick in DRK1 men med väldigt dålig bild. Sätter man in antennsladden i radiouttaget i väggen istället så passar sladdarna men då kommer det å andra sidan ingen bild alls så där ska ju sladden inte vara.. Experimenterade en hel del idag också men jag får det inte att funka och vet inte vad som är felet. Sitter någon inne på en lösning får ni gärna hojta till.

2. Källarförrådet. Eftersom vi först inte kunde hitta nycklarna dit alls kontaktade jag Heidi som sa att de skulle finnas i ett skåp vid vasken. Där låg mycket riktigt en herrans massa nycklar och idag lyckades jag få upp det ena hänglåset med hjälp av en av dem. Det andra låset passar däremot ingen nyckel till. Blir så irri - kaoset häruppe i lägenheten skulle liksom lättas avsevärt om jag bara kunde få ner alla kartonger /  väskor / gamla badrumsskåp som inte ska vara här. Suck.

Riskakor med chokladöverdrag är i alla fall himla gott har jag upptäckt!

ELLINOR OCH GAS GÅR INTE IHOP

Ikväll ska jag för första gången laga riktig mat på gasspisen. Är lite lätt livrädd. Hade visserligen gas i en av aupairfamiljernas hem i Zürich men den här verkar mer svårmanövrerad. Mitt minne av den spisen är dessutom övervägande färgat av den gången en av mina grytlappar tog eld..  Tack och lov är åtminstone ugnen här eldriven (verkar det som i alla fall).

Gasspisen
Var snäll mot mig, spisen!

SKATANS KALENDER

Har ni sett att Kvarteret Skatan har en egen julkalender? Ett klipp varje dag fram till julafton. Love den serien!

SLEEPY GIRL

Tillät mig ännu en sovmorgon.. sover så sjukt bra här av någon anledning - över 11 timmar inatt! Enda smolket i bägaren på den fronten är att jag kände mig rätt iakttagen då jag gick upp av byggjobbarna som byter fönster på kåken som vetter mot mitt vardagsrumsfönster och balkong. Naturligtvis är det inbillning - de kan inte se in om det är ljust ute och lamporna inte är tända här men det sporrar mig ändå att sätta upp mina gardiner pronto! Skulle ha åkt in till city idag och anmält mig på Folkeregistret men det blev ju lite sent.. de stänger 14.30. Ska istället försöka få ner en del grejor i källarförrådet, packa upp kläder och sådant samt sätta upp en namnskylt på dörren och vid porttelefonen (som inte verkar behövas eftersom porten alltid är öppen typ). Dessutom måste jag ta mig en rundtur i området så jag hittar till S-tåget och bussen. Och leta upp någon billig matbutik! K och jag handlade på SuperBrugsen i lördags (visserligen inte här utan vid hans gamla sommarstuga men SuperBrugsen och Irma är de matbutiker jag sett här i området) och då insåg jag att det blir till att höja min vanliga matbudget för mat är dyrt! Ett exempel som jag minns.. 1,5 l Pepsi kostar ca 18:- = 22:- SEK (13:- SEK på Hemköp där jag bodde förut). Viss skillnad. Jag får väl börja springa på Netto..

Det är i alla fall dagens plan.

ADVENTSMYS

Man kan adventsmysa fast hemmet ser ut som ett bombnedslag. Tänt ljus i köket, senaste Top Model-avsnittet, te och "ungkarlspepparkakor" som mamma gjort (färdig deg + osthyvel - fast hon använde nog kniv). De senare tycker jag är mycket godare än vanliga.. ingen pepparkaksfantast egentligen. Det tråkiga med Danmark är att ljusstakar och stjärnor i fönstren inte riktigt slagit igenom (å andra sidan dekorerar de fasader, träd och sånt i city desto mer) så man får ingen direkt julkänsla då man kikar ut genom fönstret trots att det är första advent. Ska iofs inte beklaga mig, har inte heller satt upp någon av mina stjärnor men det är för att jag inte har någonstans att hänga dem. Fönstret i vardagsrummet är upptaget av en pendellampa och i köket är det "delat" så den skulle knappt synas utifrån. Ska leta ljusstake på stan imorgon istället.

PRIVAT MEDDELANDE

Daniel, kan du maila mig alla mobilfoton du tog då du var här..? Thank you.

TANDPROBLEMET ÅTERVÄNDER..

För övrigt så har jag inte drabbats av flunsan än i samband med flytten som jag ju befarade. Däremot så spökar min förbannade visdomstand igen! Eller rättare sagt tandköttet i fickan vid visdomstanden. Hade några penicillinpiller kvar sedan förra vändan så jag kör på dem trots att jag ju vet att man inte ska börja på en kur man inte kan fullfölja eftersom bakterierna då kan bli resistenta mot penicillinet. Dansken propsade på att jag skulle gå till tandläkaren och fixa ett nytt recept så jag ska försöka snoka rätt på någon mottagning dit jag kan gå trots att det kommer dröja innan sjukförsäkringen kommer. Är fast i ett ingenmansland nu kan man säga om jag skulle bli sjuk. Ska även se om jag har kvar det gamla receptet någonstans så får jag väl ta tåget till Malmö och hämta ut det (om det nu kunde expedieras två gånger). Men hur lätt blir det att hitta i alla flyttkartonger..? Ja, är det inte det första så är det det andra..

TJENA MITTBENA FRÅN KÖPENHAMN

Japp, jag är här nu. Vet inte riktigt var jag ska börja.. sitter för tillfället i en obäddad säng med datorn i knät (sovit ut ordentligt - behövdes verkligen!) mitt i det kaos som är mina prylar. Jag har för mycket ägodelar för den här lägenheten. Resan ner gick bra, jag & Daniel lämnade Stockholm vid halv 8-tiden i fredags morse. Klockan 3 mötte vi upp dansken i Helsingborg och tog färjan över. Tyvärr kunde vi inte hämta lägenhetsnycklarna direkt eftersom Heidi som äger den jobbade utan vi åkte och käkade emellan. Då det äntligen var dags började hon med att erkänna att tjejen som hyrt den innan stuckit utan att städa. Ridå.. jättebra början. Enligt henne var det illa och vi skulle få nedsatt hyra en månad med någon tusenlapp för att vi var tvungna att göra det. Då vi kom hit visade det sig att det faktiskt inte var så farligt alls. Vi dammsög och drog över golven med en mopp men otvättade fönster, smulor i skåpen och fettavlagringar vid fläkten innebär ju inte att man inte kan flytta in möbler och kartonger. Det tog väl ungefär en timme att packa ur bilen och sedan ägnades resten av kvällen åt att sätta ihop sängen och lite sådant som som gjorde att man åtminstone kunde vistas här.

Daniel körde tillbaka igår morse och strax efteråt passade jag och K på att sticka iväg till Høje-Taastrup för lite shopping. Den här lägenheten är nämligen en katastrof på vissa områden. En garderobslösning -
Meldal från IKEA - var en nödvändighet. Det finns ett inbyggt klädskåp i hallen men där får jag knappast plats med ens en bråkdel av mina kläder, skor, lakan, handdukar och sådant. En del kommer i alla fall behövas tas ner i källarförrådet. Var även tvungen att inhandla ett nytt badrumsskåp - Norrgrund från IKEA - eftersom det gamla var så äckligt att jag inte ens ville ta i det.. rostigt och helt nergånget. Dessutom behövde jag mer plats där också. Köpte även en matta till köket + en till badrummet, ett par smålampor, lampskärm till taklampan i vardagsrummet och lite smått och gott.

Badrumsskåpet
Lagom trevliga gamla badrumsskåpet

Efter IKEA åkte vi även förbi City 2 för att bl a gå på Bauhaus (tråkigaste affären efter Clas Ohlsson) och köpa elprylar. Lägenheten är inte bara en katastrof rent funktionsmässigt, den är också ett riktigt fuskbygge..! Förutom att montera möbler så tillbringade K eftermiddagen igår med att sätta ihop förlängningssladdar (han är värsta elektrikern ungefär) och pilla i eluttag med typ fara för eget liv. T ex så var elen i taklampan i stort sett bara två sladdar som hängde och kunde kortslutas när som helst. Internet fick vi faktiskt till att funka med en gång även om jag måste inhandla en mackapär imorgon som connectar två nätverkssladdar med varandra och gör att jag slipper ha sladden hängande från hallen som nu. Tv:n funkar däremot inte.. eller, den funkar men det går inte att få in några kanaler och vi vet inte alls vad som är felet.

Taket
Livsfarliga taklampan

Det är fortfarande massor kvar att fixa innan det blir beboeligt här (helt sjukt egentligen med tanke på att jag bara ska bo här i 7 månader) och resten av dagen idag ska väl ägnas åt att röja kartonger och packa upp så jag faktiskt kan röra mig i rummet utan att kliva över saker. En hel del ska ner i källarutrymmet dit vi inte hittade nycklarna igår men de låg tydligen och skräpade i ett skåp. Av förklarliga skäl får därför bilder på mitt nya boende väntas med.. men det kommer så småningom. Hejhej.