VÄRDELÖS VAR ORDET

Stor beställning ikväll på 25 personer. Sprungit som en idiot i 6 ½ timme och inte suttit ner en sekund. Perfekt service och de var jättenöjda. Notan? 19.650:-. Dricksen? 0:-. Började nästan gråta, jag känner mig verkligen fullkomligt värdelös just nu.

Kommentarer
Postat av: hedgehog-sara

nä - vilka jävla idioter!!!

2006-08-31 @ 07:26:15
Postat av: Ida

En bekant till mig åt på restaurang med 14 andra tjejer, tror att det var möhippa av något slag. De beställde mat för några tusen. När notan kom var min bekanta den enda som gav dricks, hon gav 20 kronor (10 procent av hennes beställning). Från 15 personer blev den totala dricksen 24 kronor. Stackars servitris. Tjejen jag känner blev ju riktigt arg på de andra också.

Postat av: Danne

Fy fa'an va fisigt!

2006-08-31 @ 10:51:12
Postat av: daniella

det låter ju helt sjukt! var de helt försupna hela bunten eller vad hände?

2006-08-31 @ 10:55:59
URL: http://daniella.blogg.se
Postat av: Maria

Du vet att det inte är DU som är värdelös, eller hur? Du gjorde ditt bästa, tänk på hur mycket bättre karma du har än de där snåljåparna! ;) Kram

2006-08-31 @ 16:35:36
Postat av: Anna

Vet inte varför folk som serverar alltid förväntar sig dricks? Ni har väl lön som alla andra? Jag får ingen dricks på mitt jobb som telefonist trots att jag nästan jobbar ihjäl mig för att ge kunderna bästa möjliga service hela tiden. Men det är min åsikt bara...

2006-08-31 @ 17:54:01
Postat av: Insolens

Är faktiskt lite inne på Annas linje, trots att detta verkligen var i snålaste laget. Här i sverige är det ju i motsats till utomlands tillräckligt hög lön hos restaurangbraschfolk, så ni 'behöver' inte dricks. Medan det är regel i många andra länder. Rätta mig om jag har fel?

2006-08-31 @ 22:52:18
URL: http://insolens.blogspot.com
Postat av: Ellinor

Hedgehog-Sara: Det var faktiskt en bra beställning.. Ända fram till notan var betald dvs ;)

Ida: Ofta är det nog så att folk helt enkelt inte reflekterar över det då det är stora beställningar där flera personer betalar, de tänker att "Dricksen tar säkert någon annan". Inte så kul då ALLA tänker så dock.. :(

Danne: Japp :/

Daniella: Nejdå. Men en kille kom och skulle betala allting på företagskortet (det var två försäkringsbolag som hade fest ihop) och då jag gav honom slipen så skrev han helt enkelt sin underskrift, sa tack och gick. Och man kan ju inte gärna poängtera att "Servitrisen skulle nog uppskatta en slant också", så gör man ju bara inte!

Maria: Joo.. fast man känner sig allt så efter en sådan kväll som jag hade. Naturligtvis hade jag gett dem samma service även om jag visste innan att jag inte skulle få dricks men det är trevligt att känna sig uppskattad!

2006-08-31 @ 22:57:34
URL: http://nippertippan.webblogg.se
Postat av: Ellinor

Anna: Vi - eller rättare sagt jag - förväntar oss inte "alltid" dricks. Jag räknar aldrig med min, trots att min chef uttalat sa då jag fick jobbet att "Ja, och så är det ju dricks på det" (som dessutom är skattepliktig!) Men vid stora beställningar ÄR det trots allt trevligt att få lite uppskattning eftersom man jobbar så mycket hårdare än annars - och tvärtemot vad man skulle kunna tro verkar det som om ju mer jag sliter, desto mindre dricks får jag. Nu är det ju kytym i Sverige att åtminstone runda notan uppåt då man är på restaurang (INTE 10 % som i vissa andra länder) - sedan att en del tycker det är en dum "sed" får stå för dem. Men jag tycker att det borde gälla andra serviceyrken med, t ex frisörer och taxichaufförer får ju dricks utomlands. Har du inte lust att dricksa på restauranger - så gör inte det helt enkelt.

2006-08-31 @ 23:06:14
URL: http://nippertippan.webblogg.se
Postat av: Johanna

NOLL? Imponerande generöst, verkligen. Not.

2006-08-31 @ 23:12:38
URL: http://driftersescape.net/johanna
Postat av: Ellinor

Insolens: Förr fanns det en s k "servingsavgift" som ingick i notan - dvs en viss andel gick till den som serverade - men den finns inte kvar idag (även om många tror det). Jag vet inte hur det funkar på andra ställen men hos oss räknas det (som jag skrev till Anna) med att jag ska få dricks och med anledning av det är min grundlön något lägre än vad den borde vara (om än inte minimum). Men det innebär inte att jag är "i behov" av den, jag tycker bara att då det är en såpass stor beställning är det ett trevligt sätt att visa sin uppskattning och att man har haft en lyckad kväll. Det är allt. Men jag vet att många är emot drickssystemet och därför låter bli att ens runda upp en nota från.. säg 199:- till 200:-.. Jag personligen dricksar om jag är nöjd med stället (även om jag oftast rundar upp annars med).

2006-08-31 @ 23:18:19
URL: http://nippertippan.webblogg.se
Postat av: Ellinor

Johanna: Visst var det! :p

2006-08-31 @ 23:18:52
URL: http://nippertippan.webblogg.se
Postat av: Rebecka

Det var riktigt snålt, jag är glad att jag inte ät gift med en sån snålis... :)
Jag vet att man inte måste tippa, men gör det alltid ändå. Ca 1o%, så jag har väl ryggen fri :)
Bättre dricks nästa gång hoppas jag!!

2006-08-31 @ 23:44:45
URL: http://veronna.blogg.se/
Postat av: Linda

Fast jag har en fråga... det där du skrev om att vissa inte rundar av uppåt ens om det bara gäller från 199:- till 200:-, vill man som servitris verkligen det? Jag vet aldrig hur jag ska bete mig i såna situationer riktigt, men brukar strunta helt i att runda av om det bara rör sig om några få kronor för att jag är rädd att servitrisen ska ta illa upp. Typ som att jag skulle förvänta mig att hon är intresserad av att få några småpengar av mig... det känns bara fånigt att "skänka" 2:- liksom. Men du tycker att det är en bättre gest att runda av pyttelite än att inte göra det alls eller? Vore bra att få höra hur en som arbetar med detta tänker! :)

2006-09-01 @ 21:43:18
Postat av: Ellinor

Rebecka: Dricksa/icke-dricksa säger kanske något om hur generös man är i livet i övrigt med.. ;) Som sagt, jag räknar aldrig med dricks men det är alltid trevligt!

Linda: Personligen tycker jag nog att det är en bättre gest men jag vet flera som inte skulle hålla med mig. Detta gäller dock bara mindre summor, skulle någon ha en nota på säg 999:- istället och runda upp till 1000:- skulle jag mest tycka att det var fånigt och att personen var snål som inte kunde lägga till en tjuga trots att han/hon precis lagt massa stålar på mat. Det är min åsikt :)

2006-09-02 @ 01:26:04
URL: http://nippertippan.webblogg.se
Postat av: Li

Jag tycker att folk för det mesta inte ger dricks. När jag får dricks är det mest av fulla gamla gubbar som tycker att man är söt.
Men det är surt när man verkligen har ansträngt sig och dom har varit besvärliga och så får man inte en krona i dricks.

2006-09-02 @ 06:15:25
Postat av: Linda

Ok, jag förstår. Har väl tänkt ungefär som dig kring detta då. Jag försöker dock dricksa när jag är ute, men det är inte alltid csn tillåter såna utsvävningar :) Fast om jag ätit middag så tror jag nog att jag i stort sett alltid dricksat. Konstigt att inte människor med heltidslön kan göra det då.

2006-09-02 @ 11:00:04
Postat av: Ellinor

Li: Fulla gamla gubbar, åh - skönt att jag oftast slipper sådana (förutom på fredagar då det är finskt tema!). De flesta som kommer till oss är där för att dansa, de kanske äter men då dricksar de ändå inte eftersom de är där såpass ofta. Det är därför jag bara tycker att jag kan vänta mig detta på stora beställningar. Men det är sant, folk ger oftast inte dricks idag - till stor del beroende på att många betalar med kort och inte vet vad den lilla raden "extra" är till för tror jag.. :/

Linda: Eller hur, folk som ändå går ut och äter relativt ofta tycker man ju skulle kunna lägga till en tjuga! Men, i de flesta fall, nej.

2006-09-02 @ 14:05:46
URL: http://nippertippan.webblogg.se
Postat av: Geld

Men va faan, dricks är ju inräknat i priset!

2007-03-13 @ 21:40:18
Postat av: Ellinor

Geld: Nej, det är det inte!

2007-03-15 @ 04:33:04
URL: http://nippertippan.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
      Bloggtoppen.se