FEAR

De senaste årens allt mer utbredda terrordåd har aldrig skrämt mig nämnvärt. Jag följde såklart händelserna under 9/11 och attacken i London osv och har naturligtvis känt sympati med de som drabbats men jag har aldrig känt mig personligt (indirekt om ni förstår vad jag menar) hotad av den allt mer upptrissade situationen mellan "oss" (och då menar jag västvärlden) och vissa extrema grupperingar i arabländerna. Muhammed-karikatyrerna som orsakat ramaskri i muslimska länder världen över de senaste dagarna har fått mig att tänka om.

Här hittar du lite bakgrundsinfo till varför historien rört upp sådana känslor. Nog för att jag tycker att reaktionen är något senkommen med tanke på att teckningarna publicerades redan i september förra året om jag inte minns fel.. Då det framkommit att muslimska grupper rest runt i arabländer och spridit bilder som inte alls fanns med i tidningen (där t ex Muhammed framstår som en pedofil) tycker jag däremot inte att det är så konstigt att folk blir upprörda eftersom de tar det som ett påhopp mot hela deras religion. Grundlagen tryckfrihet finns inte i många av dessa länder så naturligtvis är det lätt för folk att tro att det är landet Danmark som står bakom det hela istället för någon stackars illustratör (som lever under jorden nu) på Jyllandsposten. I mina ögon är det helt enkelt en serie missförstånd och överdrivna reaktioner (som uppviglare inte varit sena att utnyttja) som lett till situationen som råder just nu. Men faktum kvarstår.. risken för terrordåd i våra trakter har ökat i och med den här händelsen. Idag såg jag en film, gjord av någon muslimsk grupp (vet inte vilken) på en hemsida jag heller inte minns namnet på (sajt där saker som inte kan visas i vanliga medier finns, typ halshuggningar och andra otäcka bilder). Text och tal var på arabiska men budskapet framgick ändå med all önskvärd tydlighet. Flaggor - USA, Frankrike, Israel och Danmark - som symboliserar fiender, uppmaningar att bojkotta danska produkter samt bilder på - vad jag antar var - den illustratör som ligger bakom Muhammedbilderna samt ansvarig utgivare på JP och sedan en skottavla över deras ansikten. Det var skrämmande. Och ja.. nu är jag rädd. Mer än förut åtminstone. Jag tror att det kommer att hända något så småningom, inte just nu men om ett tag då vi lättat på garden något och tror att faran är över. Man är sig själv närmast, visst.. men jag älskar Danmark och Köpenhamn och jag vill gärna bo där en tid inom en inte alltför lång framtid. Nej, det skulle naturligtvis inte kännas bättre om det skedde något någon annanstans i världen heller.. Men inte Danmark. Snälla.

Kommentarer
Postat av: Johannnes

tryggfrihet - Gissar att du menar Tryckfrihet men det var ett väldigt roligt ord.

Postat av: Cicci

att danmark deltagit med trupper i irak har väl gjort att danmark varit utsatta för missaktning i många muslimska länder redan innan dessa bilder publicerades..

2006-02-06 @ 20:35:32
URL: http://ciccicicci.webblogg.se
Postat av: Ellinor

Johannes: Tryckfelsnisse som var framme :)

Cicci: Absolut, detta är ju bara ytterligare tårta på tårta så att säga..

2006-02-06 @ 21:12:00
Postat av: Hanna

Håller helt med dig...

2006-02-06 @ 21:57:48
URL: http://hannas.webblogg.se
Postat av: william

Jag tror att de omfattande demonstrationerna kan bero på att det inte är accepterat att kritisera islam. Religionen har inte genomgått den samhälleliga förvandling som den kristna tron gjort under det senaste århundradet. Samtidigt finns det nog ett starkt hat mot västvärlden i dessa länder och det är ju enklare att rikta vreden mot ett litet och sårbart land än mot supermakten USA.

2006-02-07 @ 04:19:56
Postat av: Frida

jag håller med, det känns plötsligt så nära. Det är lätt att tro att vi är säkra här uppe i norden men man vet ju aldrig..

2006-02-07 @ 22:47:07
URL: http://www.fridaslillablog.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
      Bloggtoppen.se