LITE OM RESAN

Vår resa var som jag tidigare nämnt den som kallas för "Peking Express 10 dagar" med Svensk-Kinesiska Resebyrån. De 10 dagarna räknades dock från avresa till hemkomst så man kan väl säga att vi egentligen fick 8 heldagar i staden.

I gruppen var vi runt 25 personer från hela Sverige, allt från pensionärer (från Småland, jättetrevliga!) till ett par familjer med barn samt flera par i 25-30 års åldern. Det var dock inte alla som följde med på utflykterna, en del hade varit där förut och hade sitt eget program medan andra (t ex vi) hade valt att boka "Lilla utfärdspaketet" (program i 2 dagar, resten på egen hand). Det fanns även de som hade "Stora utfärdspaketet" vilket innebar ytterligare 2 dagar med utflykter (körs runt i turistbuss). Vår guide hette Li och om henne finns det väl egentligen hur mycket som helst att skriva.. hon var rätt skön och sprang mest runt med sin röd-gula flagga med resebyråns logga på och försökte samla ihop skocken samtidigt som hon gastade "Hallå.. hallå.. nu går vi.. kom!!!" stup i ett. Rätt stressande och både jag och K var rätt glada att vi bara behövde kuska runt med henne i ett par dagar - gruppresor är nog egentligen inte vår kopp te.. det är skönare att själv få förfoga över sin tid.

Li
Guiden Li

Programmet var rätt fullspikat under den andra och tredje dagen då vi hade våra grupputflykter. Vi lämnade hotellet (som var bra, speciellt efter att vi bytt rum till ett betydligt finare med dubbelsäng som vette mot innergården till skillnad från det med enkelsängar och utsikt mot en trist takterass vi hade först) vid 8-tiden på morgonen och återvände först vid 8-9 på kvällen och då hade vi hunnit med.. (mer detaljerat om utflykterna + bilder kommer sedan)

Tisdag
Himmelska fridens torg >> Förbjudna staden >> Pärl"fabrik" (= butik) >> Sommarpalatset (min favvo i Beijing!) >> Silkes"fabrik" (= butik) >> Pekingopera (hemskt, jag - som hade huvudvärk - och K stack hem på egen hand efter en kvart) + måltider däremellan.


Onsdag
Cloisonne"fabrik" (= butik) >> Minggravarna (en av tretton) >> Andarnas väg >> Kinesiska muren >> tehus + måltider däremellan.

Man somnade gott på kvällen vill jag lova..

På det stora hela kan jag rekommendera att man åker på en gruppresa om man vill få med "måstena" då det gäller sevärdheter och om man inte har varit i Beijing förut. Dock räcker det helt klart med ett par dagars utflykter, då har man fått en uppfattning om hur staden är uppbyggd och kan utforska resten för egen maskin. Det var dessutom lite påfrestande att hela tiden bli ivägsjasad hit och dit och inte riktigt hinna ta till sig atmosfären på de platser man besöker (ett exempel var Sommarpalatset där vi tvingades iväg till en butik som sålde tavlor och kalligrafi - visserligen vackra sådana - i ca 20 minuter istället för att lägga ner mer tid på att njuta av de sagolika omgivningarna). En annan sak var "fabrikerna" vi spenderade mycket tid på och som egentligen inte var något annat än butiker som lagt in ett litet informationsmoment i början på 10 minuter (t ex om hur man framställer silke) för att vi sedan skulle tillbringa 30-45 minuter med att handla. Det är inte utan att man undrar hur mycket provision guiden/resebyrån fick för allt vi handlade i dessa "fabriker"..

Både jag och K är nöjda med resan och det vi fick se - vilket då naturligtvis var mer än bara dessa utflykter, skriver mer om det sedan - och tycker den var prisvärd (ca 10 000) med hänsyn till allt som ingick. Vi har fortfarande inte riktigt smält intrycken och det kommer nog att ta ett tag innan jag inser att jag faktiskt varit i Kina..


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
      Bloggtoppen.se