JA, DET ÄR SVÅRT MED DANSKA..

Intressant artikel.. även om jag själv inte helt skulle skriva under på att det beror på själva danska språket att barnen där ligger efter i språkutvecklingen om man jämför med andra nordiska länder. De andra faktorer som nämns i artikeln spelar nog in en hel del. Gör en jämförelse med andra länder med "svåra talljud" (t ex holländska) och ställ den mot resultaten man fått i de övriga nordiska länderna så finns det mer belägg för den förra hypotesen.

Själv kan jag ha svårt att förstå vissa ord Klaus använder - även om jag begriper sammanhanget - men det händer lustigt nog oftast då han "svenskifierar" sitt språk (vilket han gör eftersom han bott i Sverige i 2 år nu). Antagligen beror det på att jag är van vid hur de svenska orden ska låta och då jag hör dem uttalas annorlunda kopplar jag liksom inte.. ungefär som då man säger "va?" fast man egentligen har hört vad personen har sagt. Har bett honom att försöka prata danska helt och hållet med mig (som exempel.. han säger "Jag tyckes" istället för "Jag synes/syns?" men jag förstår ju naturligtvis det senare också) men han vill ju lära sig svenska som han tycker är ett vackert språk. Och jag i min tur vill lära mig att förstå danska bättre, så pass att jag faktiskt funderar på att gå en kurs på universitetet i höst. Börjar nog bli "danskifierad"..

Kommentarer
Postat av: Vanja

Farligt, farligt... Tänk om danskarna invaderar oss å ställer till blodbad igen? Fast *klurar lite* då kanske det är bra att kunna danska å klara sej undan genom att låssas vara dansk... *S*

Postat av: Ellinor

Vanja: *asg* Ja, risken finns ju där.. man kan aldrig riktigt lita på dessa danskar! Fast för mig personligen får de gärna lov att invadera oss.. :)

2006-03-15 @ 14:38:18
Postat av: Vanja

Ja, kanske vissa av dem iaf *S*

2006-03-15 @ 18:05:00
URL: http://creamyvanilla.blogg.se
Postat av: Ida

Jag tycker också det är lättare att förstå danska än när danskar försöker prata svenska. Precis som du säger så "lyssnar man fel" på något vis.

Tänkte dock bara säga att vill du läsa danska tycker jag inte du skall göra det på universitetet utan på folkuniversitetet eller liknande. Jag har 5p i danska från universitetet och de består mest av språkhistoria och lite grammatik. Inget lära sig använda språket - det tror jag man får mera av om man går en ren språkkurs. Men det beror ju så klart på vilken typ av kunskap du är ute efter!!

Jag har också tänkt lära mig danska ordentligt - kanske till våren och saker och ting stabiliserat sig lite mer tills dess.

2006-03-16 @ 08:55:30
URL: http://minlillablogg.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
      Bloggtoppen.se