(Kost)tillägg

Tillägg till kostinlägget.

Driftig som jag är (?!) kollade jag ju genast upp det här med GI och blev lite fundersam. Syftet med att anamma den metoden verkar ju vara att man ska gå ner i vikt, men om man inte vill det då utan bara äta nyttigare och pigga på sig lite? Jag förstår hela grejen med att man ska kombinera de olika näringsämnena på rätt sätt men då man läser de där tabellerna verkar det helt uppåt väggarna. Havregrynsgröt t ex ger ju ett högre GI-värde än om jag skulle käka, säg vitt bröd med marmelad. Jag har ju dessutom faktiskt inte vägt så lite sedan i högstadiet som jag gör nu då jag äter dåligt. Snurrigt tycker jag, tror faktiskt jag ska köpa mig en bok om allt detta så kanske det klarnar.

Kommentarer
Postat av: Lena

Jag tror snarare att du ska investera i den här (http://www.bokus.com/b/9789151843483.html?pt=search_result) än att köra GI. Jag är också kolhydratare och körde GI en sväng förut och det var verkligen inte min grej. Då är det bättre att läsa t ex boken Blodsockerblues för att få ett hum om vad de menar med allt men sedan se till att helt enkelt planera måltiderna så att man slipper mackorna. :)
Kidneybönor är förresten underskattat att ha i sallad ;) Och rågkusar är skitgott att äta till frukost. Ananrs så pratar alla om GL nu men det har jag inte läst in mig på.

Postat av: Louise

Som (amatör)gastoelitist tror jag att kolhydrater är helt okej, sålänge det inte rör sig om SNABBA sådana. Skillnaden mellan GI och Atkins är väl som jag förstått det just att Atkins utesluter kolhydrater, medan GI säger att det är okej, sålänge de är långsamma.

Som du säkert vet har snabba kolhydrater (t ex de i vitt bröd) samma effekt som vanligt socker - de förbrukas snabbt och du blir pigg i en kvart, sen sjunker nivån lägre än vad den var innan du åt. Långsamma kolhydrater verkar flera timmar, och inte så explosionsartat. Kanske därför du har svårt att sova också, du har så mycket socker i kroppen.

Du kan prova att lägga maten du äter i lite vatten och se vad som händer. Vitt bröd blir t ex alldeles soggigt direkt, medan danskt rågbröd håller sig bättre. Alltså ett test av hur maten beter sig i maget - ju snabbare det blir soggigt, desto snabbare är kolhydraterna.

Så tror jag att det är i alla fall, men dubbelkolla det gärna, för någon expert är jag inte.

2007-03-04 @ 12:55:44
URL: http://louraverise.blogspot.com
Postat av: Ellinor

Koala-Lena: Tack för boktipset, kollade in den! "Blodsockerblues" verkar också bra så att använda den som teoretiskt styrmedel och inspiration men den andra i praktiken är nog inte en så tokig idé. Kidneybönor.. ja, det är sådant jag ofta köper men som sedan får stå i skåpet och samla damm - kanske skulle försöka ändra på det för det är ju gott minsann!

Louise: Skillnaden mellan GI och Atkins betr. kolhydrater verkar stämma enligt det jag har läst också men personligen skulle jag aldrig ge mig på den senare för den verkar alltför rigid. Jag vill ju inte / behöver inte gå på diet egentligen, mitt mål är bara att äta nyttigare. Däremot kan man ju låta sig inspireras. Det svåra är att sätta igång bara eftersom jag ju faktiskt är beroende av snabba kolhydrater. Men betr. energinivå osv där så har du ju helt rätt och jag är medveten om det. Det får bli ett steg i taget helt enkelt - har börjat med att skriva en nyttig inköpslista till morgondagen och så ska jag se till att inte vara hungrig då jag går och handlar. Det är då skitmaten gärna åker ner i korgen..

2007-03-04 @ 21:07:41
URL: http://nippertippan.webblogg.se
Postat av: Prinsesse Vil Ikke

Det er faktisk ikke så dumt å tenke på det med GI selv om du er tynn. Kroppen har det nemlig mye bedre hvis den får jevn energitilførsel, og da fungerer langsomme/trege karbohydrater (fiberrikt brød, pasta, rå grønnsaker) sammen med nok proteiner og sunt fett fra planter og fisk. For eksempel kan du starte med å bytte ut lyst brød med rugbrød og knekkebrød, naturris (Basmati er også bra, men naturris er best. Ulempe=lang koketid) i stedet for hvit ris, og fullkornspasta i stedet for pasta basert på hvetemel. Ellers er proteiner veldig mettende, så pass på å få i deg egg, fisk (gjerne laks), tunfisk, kylling, linser og bønner.

2007-03-04 @ 21:28:07
URL: http://vilikkes.blogspot.com
Postat av: Ellinor

Prinsesse Vil Ikke: Lite av det där gör jag redan, äter alltid fullkornsris-/-pasta t ex men jag avskyr mörkt bröd så det är det jag har svårast med - knäckebröd äter jag rätt ofta dock. Det är proteinbiten som är svårast eftersom jag tycker att det kan vara så himla tråkigt (och svårt!) att hitta roligt, gott och billigt kött, fisk, fågel.. Plus att jag som sagt inte tycker det mättar utan en kolhydratkompis. Men jag SKULLE verkligen må bättre av en jämn energitillförsel som du påpekar så, som jag skrev till Louise, så tänker jag ta ett steg i taget att skärpa till matvanorna nu.

2007-03-04 @ 21:58:45
URL: http://nippertippan.webblogg.se
Postat av: Lena

Tänkte på en sak eftersom du förmodligen är en liten sockerjunkie ;) Det är bra om du kör en sockeravgiftning när du ändå ska byta kostvanor. Jag gjorde det i samband med GI-dieten och jag har t ex fortfarande inte socker i kaffet och är bättre på att inte stoppa i mig massa sött.
Sen så får man nog fnula lite på hur du sk agå tillväga för om du skulle köra GI-dieten så är det oundvikligt att du går ner i vikt trots att du inte vill.
Förresten, majs, kidneybönor, lite färsk tomat och sedan olja/vinäger/salt tycker jag är är rätt gott bara sådär.
Ska försöka bli bättre på att uppdatera matbloggen med lätta/snabba recept så kan du kanske använda dig av dem :)

2007-03-05 @ 00:33:36
URL: http://www.koala.nu/blahblah
Postat av: Louise

(Intressat ämne - lååååång kommentar)

Tror att det är jättesmart att inte vara hungrig när man går och handlar. Det är livsfarligt. Grejen är ju att du äter det du handlar - om du inte köper något onyttigt kommer du inte att äta onyttigt heller. Titta gärna på innehållsförteckningen också. Socker gömmer sig på de mest konstiga ställen, framför allt i bröd. Sockret ska komma efter jästen i innehållsförteckningen! Viktigt!

Men det är jättebra att du vet vad ditt syfte med koständring än. Dansken borde ha stenkoll på sånt, med den kroppen ;-)

Och angående bröd finns det ett sorts sädelslag som ger vitt bröd, det smakar likadant som vanligt vitt bröd, men samma effekt som typ rågbröd. Kommer inte för mitt liv ihåg vad det heter. Något "australiensikt" men A och Z i namnet, tror jag. I stockholm har jag sett det i välsorterade ICA-affärer. Återkommer när jag tagit reda på vad det heter.

2007-03-05 @ 18:08:04
URL: http://louraverise.blogspot.com
Postat av: Ellinor

Lena: Du har så rätt - jag ÄR en liten sockerjunkie! Total avgiftning vet jag inte om jag är redo för, tänker däremot skära ner. Sedan har jag tänkt på det och jag kommer nog inte köra GI. Mest för att jag inte alls vill gå ner i vikt och för att det där med feta såser, majonnäs, bacon och allt annat man ska kombinera med låter jäkligt äckligt. Jag är en sucker för söt mat men inte fet. Tänker lägga om kosten för att må bättre men eftersom det inte är pga fetma (iaf inte synlig sådan, man kan ju vara "tjock" fast man är underviktig) så ser jag ingen anledning till att följa strikta dieter. Det där med fler uppdateringar av matbloggen tar jag som ett löfte ;)

Louise: Även om jag föredrar vitt bröd så har jag nästan alltid köpt osötat, i Sverige åtminstone, men det är svårare här. Men du har rätt i att alltför mkt socker finns lite överallt - ta ketchup som ett exempel som ju helt omotiverat är en liten sockerbomb! Undrar förresten om jag kan övertala dansken att alltid vara här med motivet att jag behöver honom för att ändra mina mat- och motionsvanor ;) Vilken bra ursäkt det vore! Låter intressant med det där sädesslaget, lämna gärna en kommentar då du kommer på det.

2007-03-06 @ 00:50:22
URL: http://nippertippan.webblogg.se
Postat av: Maria i Barcelona

Ny besökare...Varför detta fokus på mat?

2007-03-06 @ 20:24:45
URL: http://www.agrell.com
Postat av: Ellinor

Maria i Barcelona: Välkommen! Här är inte fokus på mat på i vanliga fall men just nu kämpar jag för att bryta mina dåliga kostvanor och då blir det en del om det..

2007-03-06 @ 22:51:49
URL: http://nippertippan.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
      Bloggtoppen.se