Skandinaviska är väl ett språk?

Jag börjar bli lite språkförvirrad på jobbet känner jag. För det första så arbetar jag bara med danskar med undantag av en tjej som är norska. Alltså blir det så att man gärna "fördanskar" en del ord och liksom ställer om sig i huvudet för att kunna hänga med i samtalen. För det andra så arbetar jag ju mot Sverige vilket innebär att jag dagligen skriver en massa mails på svenska samt pratar med svenska kunder. Märker att vissa ord och uttryck som jag använder på danska har jag svårt att direktöversätta till svenska och det innebär att jag ibland får lov att formulera om mig då folk inte helt förstår vad jag menar.

För det tredje, som lök på laxen, har jag nu börjat sitta lite på Norge som en del i ledet mot att bli en nordisk avdelning och inte fullt lika landuppdelad som den varit. Det betyder att jag ska ställa om mig till norska from time to time också och - trots att jag tidigare aldrig haft problem med att förstå språket - det är lite marigt nu i början i och med att de har så många olika dialekter. Danska förstår jag numera helt och hållet också i telefon och jag antar att det kommer med norskan också, det handlar väl bara om att vänja sig. Och ja, jag vet att de tre språken inte är olika varann men det är faktiskt inte så lätt att växla mellan dem titt som tätt.


Idag är jag dock ledig och då blir det svenska för hela slanten!


Kommentarer
Postat av: Lucky

Förstår precis vad du menar...pratar också en märklig blandning.. Jag bor i Sverige men jobbar i Norge och har danska, svenska och norska kolleger... Börjar tom tycka att "dåligare" låter helt okej och då är det illa.. :-)
Men det finns faktiskt ett namn på denna skandinaviska blandningen av språk, den kallas iaf i SAS för sasperanto.

2007-05-17 @ 12:13:47
Postat av: Louise

Det borde nästan räknas som en förmån att få prata med norrmän ibland. Det händer att jag ringer mina norska kollegor istället för att skicka mejl, bara för att det är så mysigt att höra dem prata. Fjantigt, jag vet.

Postat av: lill-elin

ojojoj så du måste behärska alla de skandinaviska språken, och dessutom växla mellan dem under en och samma dag! Jag är verkligen imponerad. låter skitsvårt!
hur var det i budapest egentligen? förstår att du inte har så mycket tid över, men det vore roligt om du gjorde ett pytteinlägg om vad du tyckte. funderar på att åka en weekend själv näml.:)

2007-05-17 @ 19:24:54
Postat av: Ellinor

Lucky: SASperanto, haha - det var roligt! Hm, har inte gått så långt att jag tullar på grammatiken än åtminstone, men den dagen lär väl komma..
Louise: Mja, så vet jag inte om jag känner med just norrmän. Folk från Östergötland däremot.. och värmlänningar!
Lill-Elin: Mja, det blir snarare svenska i grunden blandat med lite danska och svenska uttryck. Men visst kan jag bli lite snurrig i bollen fast det är nog bara tills jag vänjer mig.

2007-05-20 @ 18:08:16
URL: http://nippertippan.webblogg.se
Postat av: Nina

Skandinaviska ÄR ett språk=)
Eller nordiska som vi brukar säga..

2007-05-26 @ 22:37:59
URL: http://madebynina.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
      Bloggtoppen.se