ESC 2008 - inför semifinal 2

Samma regler här som i ettan, och om du vill lyssna - och se videos - på fler än de låtar som jag gillar och lägger ut så gör du såklart det på svt.se.

1. Island
Euroband -
This is My Life
Jag har gillat Islands bidrag de flesta år de varit med sedan debuten 1986, men i år skickar de en anonym danslåt som inte berör mig överhuvudtaget. Inte dåligt, men rätt trist.

2. Sverige *VILL ATT DEN SKA GÅ TILL FINAL*
Charlotte Perrelli - Hero
Behöver väl knappast någon närmare presentation. Jag har riktigt svårt för Charlotte egentligen, tycker hon är fejk rakt igenom (och grämer mig fortfarande för att inte BWO fick vinna) men får väl erkänna - det är ingen dålig låt hon kommer med. Framträdandet kunde poppats upp lite, men den här går vidare.


3. Turkiet *VILL ATT DEN SKA GÅ TILL FINAL*
Mor ve Ötesi - Deli
Jag använder ordet "anonym" rätt frekvent för att beskriva årets låtar och tyvärr gäller det också Turkiets. En rock-/poplåt, framförd av något slags indieband från Istanbul. Tror den är chanslös, men jag tycker faktiskt den är helt okej efter ett par lyssningar - bra refräng! Snygg video dessutom.



4. Ukraina *VILL ATT DEN SKA GÅ TILL FINAL*
Ani Lorak -
Shady Lady
Ani Lorak tippas vara en av Charlottes svåraste konkurrenter och det tror jag säkert. Hero har en bättre refräng än Shady Lady, men å andra sidan är sångerskan mindre plastig än Charlotte så det kanske går på ett ut!



5. Litauen
Jeronimas Milius - Nomads in the Night
Jag höll på att skratta ihjäl mig första gången jag hörde låten och såg framträdandet! Det här är - förutom Dustin the Turkey då - årets kalkon som dessutom tar sig själv på alldeles för stort allvar och säkert själv tycker han är jäääättebra. Stackars kille, han kommer få skämmas i många år efter att ha gjort bort sig inför hela Europa.

6. Albanien *VILL ATT DEN SKA GÅ TILL FINAL*
Olta Boka - Zemrën E Lamë Peng
Söt ung (16 år) tjej sjunger ofarlig poplåt. Den här är absolut inte dålig, bara lite menlös. Jag gillar låten dock - och den "blå ringen" i videon.



7. Schweiz *VILL ATT DEN SKA GÅ TILL FINAL*
Paolo Meneguzzi - Era Stupendo
Äntligen, Schweiz! Tillsammans med Bosnien-Hercegovina och Norge är det här årets favoritlåt för mig! Framförd av snyggaste manliga artisten på snyggaste språket - italienska. Jag älskar hur den går från ballad till upptempolåt och jag tycker inte den är överdrivet lik den där Amy Diamond-låten som det skrivits om. Så bra, så bra!



8. Tjeckien
Tereza Kerndlová - Have Some Fun
Jag har slut på synonymer till anonym. Barnslig poplåt framförd av söt tjeckisk tjej. Jag har verkligen inget mer att säga.

9. Vitryssland *VILL ATT DEN SKA GÅ TILL FINAL*
Ruslan Alekhno - Hasta La Vista
För fem år sedan tävlade Ukraina med en låt med samma titel som den här. Den gillade jag (också). Tycker Vitryssland i år fått oförtjänt dålig kritik. Det här är en snygg poplåt med en sångare som - trots att han sjunger på språket - inte kan ett ord engelska. Får gärna gå till final för min del.



10. Lettland
Pirates of the Sea - Wolves of the Sea
Jag brukar ju inte ge mycket för skämtbidragen, men den här gången är det faktiskt så dåligt att det blir roligt. Catchy låt som är skriven av svenskar. Själv skulle jag skämmas om jag stod där och hoppade och sjöng falskt iklädd piratkostym, men det verkar inte bekomma dem nämnvärt.

11. Kroatien
Kraljevi Ulice & 75 Cents - Romance
Balkandänga med ett gäng gamla gubbar - varav en är tävlingen äldsta deltagare på 75 år. Jag brukar inte gilla Kroatien och så ej heller i år.

12. Bulgarien
Deep Zone & Balthazar - DJ, Take Me Away
Och så var det dags för en ny genre att göra sitt intåg i ESC - house / electro. Först tror man den är helt instrumental men det dröjer bara ett tag innan de kommer igång. Annorlunda, men tyvärr är låten inte tillräckligt bra för en finalplats (hoppas jag).

13. Danmark *VILL ATT DEN SKA GÅ TILL FINAL*
Simon Mathew - All Night Long
Vilken svikare jag skulle vara om jag inte höll tummarna för mitt nya hemland! Inte för att jag är sådär överdrivet förtjust i den egentligen. En okej poplåt, men den blir rätt tjatig efter en stund eftersom det inte händer så mycket (bäst är tonartshöjningen). Den var dock antagligen den bästa låten i Dansk Melodi Grand Prix, så då kanske ni kan tänka er kvaliteten på de övriga.. Men Simon är söt.


14. Georgien *VILL ATT DEN SKA GÅ TILL FINAL*
Diana Gurtskaya - Peace Will Come
I år tycker jag det finns många låtar framförda av unga, kvinnliga artister som låter likadant. En grupp är upptempolåtar, en annan är "mäktiga" ballader och den här hör till den senare. Sångerskan är blind och det sticker väl ut lite. Jag tycker den är helt okej, om än med en tjatig refräng..



15. Ungern
Csézy - Candlelight
Det här ska säkert vara vackert och finstämt - men oj, så tråkigt! Kanske spicar upp den lite att sångerskan tydligen ska byta ut en del av texten mot ungerska i semin men det hjälper verkligen inte. Kisspausvarning!

16. Malta *VILL ATT DEN SKA GÅ TILL FINAL*
Morena - Vodka
Förra året gick det tyvärr inget vidare för Malta med Olivia Lewis Vertigo som jag tyckte var självskriven i final, men tji fick jag! I år tävlar de med en sämre låt med en helt galen melodi som doftar Ryssland (därav titeln). Den har energi - och det gillar jag!



17. Cypern *VILL ATT DEN SKA GÅ TILL FINAL*
Evdokia Kadi - Femme Fatale
Ännu en underskattad låt och den här är faktiskt en av mina favoriter också. Väldigt grekisk (eller cypriotisk då!) och jag tror att man antingen älskar eller hatar det. Dramatisk, 80-tal.. och jag hoppas det är fler än jag som har bra smak och röstar den här vidare till finalen på lördag.


18. FYR Makedonien
Tamara, Vrčak & Adrijan - Let Me Love You
Slå upp ordboken under "själlös" och du hittar den här låten. Det här säger mig absolut ingenting, men den kommer såklart få en hel del poäng ändå av den enkla anledningen att de har snälla grannar därnere på Balkan.

19. Portugal
Vânia Fernandes - Senhora do Mar
Portugals bästa placering efter alla år av medverkan i ESC är en sjätteplats. I år blir det nog ett betydligt sämre resultat. Sångerskan kan beskrivas som frodig och har en lustig lugg. Det hjälper inte ens att Portugal har fördelen att gå ut sist i hela startfältet. Pinsamt dåligt.

Kommentarer
Postat av: Kattungejäveln

Vicken tur att vi alla tycker olika!

Jag tyckte mycket om Makedoniens bidrag. Samt Portugals... Tycker inte hennes utseende har så mycket att göra med låten? Den var fin och bra uppbyggd.

Dock kan jag hålla med dig om med Sveriges bidrag. Visst är hon fejk...


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
      Bloggtoppen.se