SOCKERCHOCK

Candy candy..
Känner mig riktigt illamående och liksom uppsvälld ikväll och det är helt och hållet mitt eget fel som, trots att jag i vanliga fall faktiskt äter "vanligt" godis relativt sällan, föll för begäret och köpte en påse lösgodis tidigare idag. Jag ska inte säga att allt är slut men så gott som.. och i övrigt är det enda jag har ätit idag en Intermezzo quick snack med tomat och fetaost (som en slags smörgås man värmer i ugnen), ett wienerbröd + ett oändligt antal koppar te. Jag äter så jävla dåligt rent ut sagt och det måste bli ett slut på det. Som det är nu äter jag i stort sett bara lagad mat ca 1 gång i veckan på restaurangen (och då kastar jag i mig en pasta på 5 minuter), hemma blir det de där Intermezzo jag nämnde eller någon enstaka gång pasta med tomatsås. Är jag desperat går jag till Hemköp och köper amerikanska plättar med lönnsirap som är jättegoda men inte precis nyttiga! I övrigt består min kost av mackor. Inte undra på att jag åkt på B12-brist (som jag tar tabletter för nu).

Jag tror det är så att jag är sockerberoende helt enkelt och det inverkar inte på kroppen (åtminstone inte så att det syns, jag är rätt smal) men på hjärnan. Koncentrationssvårigheter, dålig ork osv och det beror ju inte bara på vitaminbristen. Jag vet att jag behöver äta mer proteiner (kolhydrater får jag nog av, tack så mycket!) och den här veckan har jag faktiskt köpt hem både kött, ingredienser så jag kan göra fisksoppa, grönsaker, leverpastej (mycket B12 i det) m m. Problemet är att jag har så svårt att bryta mönstret, maten blir liggande och till slut måste jag kasta den för att den blir dålig.

Vet inte riktigt vad jag ska göra åt den här matfrågan men har funderat på att köpa den här boken. Även om jag varken smygäter, hetsäter sötsaker eller har viktproblem på något sätt så kanske den kan ge några värdefulla insights åtminstone. För jag måste skapa någon slags ingång till lösningen av problemet.

Update: Signaturen "Madeléne" säger att länken inte funkar, men det gör den på min dator så jag vet inte vad felet är i så fall. Boken är såklart "Sockerbomben: bli fri från ditt sockerberoende" av Bitten Jonsson för er som inte heller får upp rätt sida.

Kommentarer
Postat av: jenny

japp det där e typiska sockerbegärsbiverknignar:P ät FIBER o FRUKT så blir du av med sötsuget, lovar dig! magen o hjärnan mår så mkt bättre av nyttig mat. man får inte skylla på att man inte har tid....man får ta sig den tiden!

Postat av: Louise

Paradoxalt nog är överviktiga ofta undernärda, eftersom de äter så dåligt. Vi får vara glada att du har bra ämnesomsättning ;-)

Men du måste skärpa dig med maten! Går inte att äta så dåligt! Gör ett par storkok samtidigt - det är rätt trevligt, och så slipper du äta enbart köttfärssås en hel vecka som det blir om man bara gör ett storkok.

Dessutom har jag hört att sötsug kan bero på magnesiumbrist.

2006-05-24 @ 11:24:27
Postat av: madeléne

otur med länkarna igen. kom till en massa böcker, bland annat "Handbok i konsten att vara social : tips, trick och tankar för dig som vill av Jacquemot, Nicolas". antar att det inte var den du skulle köpa! ;)

2006-05-24 @ 11:33:04
Postat av: Anonym

Kolla också http://www.radiantrecovery.com om du misstänker att du har problem med socker. Jag är själv sockerberoende och denna site har varit en life saver för mig. Kortfattat så innebär det att man stabiliserar blodsockernivån, serotonin nivån (som finns i antidepressiva mediciner)och slutligen endorfin nivån i hjärnan på naturlig väg med vanlig mat ej mediciner. En sockerberoende har naturligt låga nivåer av någon eller alla dessa ovan och hjärnan kompenserar detta med socker = resultat socker sug. Jag kan till och med titta på din godis bild utan att bli sugen ! Halleluja!

2006-05-24 @ 13:17:33
Postat av: Ellinor

Tar Madeléne först: Jag vet inte vad det är, den här länken funkar också som den ska i min dator så det är väldigt konstigt, börjar tro att du driver med mig.

Jenny: Det är nog snarare det där med att jag inte orkar anstränga mig och äta nyttig mat än det där med sötsuget för mitt "sug" är egentligen inte sådär markant. Jag orkar inte laga mat för att jag har låg energinivå och det i sin tur beror på sockret.. en ond cirkel! Men du har naturligtvis helt rätt att då det gäller hälsan måste man ta sig den tiden!

Louise: Anledningen till att jag inte går upp i vikt är nog att det jag faktiskt äter i kalorier inte uppgår till mer än mitt behov i alla fall. Även om jag äter dåligt så äter jag inte mycket, blir oftast illamående av det söta efter en stund. Som jag skrev ovan så är mitt sötsug egentligen inte SÅ stort, mitt problem är mest att jag inte orkar laga något avancerat så då blir det mackor etc. Men jag ska kolla upp det där med magnesiumet. Bra idé med flera storkok också!

?: Hjälp, insåg inte att jag kan skapa problem för andra (som lider av sockersug) med den där bilden.. tur att du slapp det :) Jag ska definitivt kolla den där sidan - jättebra tips, tack!

2006-05-24 @ 13:53:40
URL: http://nippertippan.webblogg.se
Postat av: Anonym

Haha, du lägger såklart ut vilka bilder du vill - skulle någon bli sugen är det ju deras problem ;)

2006-05-24 @ 14:57:24
Postat av: Ellinor

?: DET är helt sant.. *s* Personligen tycker jag i alla fall det ser rätt äckligt ut med bara segt godis + lakrits som jag inte gillar (det är inte min bild)! Måste ju vara choklad också.. och surt.. hm, jag ska nog slänga det som är kvar i min skål!

2006-05-24 @ 15:18:34
URL: http://nippertippan.webblogg.se
Postat av: madeléne

måste vara skolans nät som är en subba ibland. nu gick det alldeles ypperligt..

2006-05-24 @ 16:30:24
Postat av: Louise

Du verkar rent ut sagt äta riktigt dåligt :P... Inte alls bra. Man måste ta hand om sig själv, kroppen ska (förhoppningsvis) hänga med länge! Ok, nu ska jag inte låta präktig, alla känner vi nog brist på energi och inspiration till att laga mat. Men kan du inte börja med att försöka äta iallafall äta ett lagat mål mat om dagen? Och det behöver ju inte bara superavancerat. Köttfärssås och pasta? Köttbullar? Och så kanske lättare på kvällen om du inte orkar laga. Typ pitabröd med sallad, skinka, osv, det är väldigt gott.

2006-05-24 @ 19:52:32
URL: http://alltljuspamig.blogspot.com
Postat av: Ellinor

Madeléne: Så bra.

Louise: Det gör jag också.. ;) Det är precis det där med att äta lagad mat som jag måste skärpa mig med, blir lite svårt då jag oftast är borta 3-4 kvällar i veckan på jobb så det är då jag inte orkar anstränga mig och bara tar en macka medan jag sminkar mig typ. Tråkigt nog avskyr jag sk vardagsmat som typ köttbullar, fiskpinnar och falukorv men det ska ju ändå vara något som går hyfsat fort. Idag tog jag mig dock i kragen och lagade något riktigt och det gick ju faktiskt bra. Gäller att hålla den vanan men jag tänker försöka i alla fall.. Tack för mattipsen med :)

2006-05-24 @ 21:23:35
URL: http://nippertippan.webblogg.se
Postat av: Maria

Har precis läst ut Fredrik Pauluns Blodsockerblues (http://www.adlibris.se/product.aspx?isbn=9197342912&so=1) och för första gången fattar jag hur det där med GI faktiskt funkar. NU ska jag börja äta bra!!! :D

Boken var så bra att jag beställde ett ex till mamma i mors dags-present. Kan alltså varmt rekommendera den.

2006-05-26 @ 11:57:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
      Bloggtoppen.se